Miénk itt a tér

2024.10.11. 11:30

Lakótelep a park szélén – a zalaegerszegi Fürst Sándor utcai magasházak építése

„Megkezdődik idén a Fürst Sándor utcai lakótelep építése is. Az Ifjúsági Park felé eső utcarész földszintes kis házai helyét nem is olyan sokára 9 emeletes középmagas épületek foglalják majd el, 6 darab 80 lakásos társasház készül el ott. Külön érdekessége, hogy minden épület földszintjén garázsokat képeznek ki, valószínűleg 18 garázs kap helyet egy-egy házban.” – idézet az Országos Takarékpénztár zalaegerszegi lakásépítési terveiről a Zalai Hírlap 1969. október 10-ei számából. (Zalaegerszegen az Ifjúsági Parkban épülő lakóházak alá építettek először garázssorokat, kísérleti jelleggel, de ezek csak az igen tehetősek által voltak megfizethetők.)

Nagy Betti

Fürst Sándor utcai alagút-zsalus építkezésen 1971 áprilisában készült fotó

Forrás: ZH-Archívum

Az Állami Építőipari Vállalat 1970 januárjában megkezdte az Ifjúsági Park (Vizslapark) keleti oldalára tervezett 10 szintes lakóházak építéséhez szükséges felvonulási út építését. A megyei napilap folyamatosan beszámolt az építkezések menetéről. 1971 áprilisában már tető alatt állt az Outinord zsaluzási módszerrel épülő első tízszintes lakóház, az építők a felső falazáson és a liftakna építésén dolgoztak. És ezzel egyidőben megkezdték mellette a hasonló lakóház építését. „Nem sok városrész ért meg ilyen rövid idő alatt akkora változást, mint a zalaegerszegi Ifjúsági Park és környéke. Az egy évtizeddel ezelőtt még Vizsla-rét néven ismert bozótos, posványos térség helyén ma egyre szépülő park húzódik, körülötte előbb kétszintes, ízléses családi házak emelkedtek, legújabban pedig tízemeletes, Outinord-rendszerű OTP lakások magasodnak, új tetszetős színfoltjaiként a városnak.” (Zalai Hírlap, 1972. május 17.)  

Lakótelep épül az Ifjúsági parkban, 1973. március elsején megjelent fotó
Forrás: ZH-Archívum

A lakótelepen élők – mintegy 500 OTP-lakásban, és a környékén lakók - örömére 1975 novemberében egy önkiszolgáló élelmiszerboltot avattak fel a Fürst Sándor utcában. A bolt 90 négyzetméteres eladótérrel, 126 négyzetméteres raktártérrel és 3000 fajta árujával várta a lakótelepen vásárlóit. 

Képgalériánkba a Fürst Sándor utcai építkezésről válogattunk fotókat a Zalai Hírlap archívumából. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában