Aki hibázik, vállalja a felelősséget és ne hajtson el a helyszínről!

3 órája

Parkolás: a két felfestés közé kell állni, de ez nem mindenkinek sikerül

A parkolókban gyakran látni olyan sofőröket, akik fittyet hánynak a szabályokra, és az elválasztó csíkok fölé parkolnak, vagy egy manőverrel több helyet foglalnak el. Tettüket azzal magyarázzák, hogy helyes beállás esetén a melléjük parkoló autós korábban megkarcolta, vagy összetörte a kocsijukat. Most a rendőrség szakértője és az egyik nagykanizsai autósiskola vezetője elárulta, mi lenne a helyes magatartás parkolás közben.

Benedek Bálint

Lovkó Balázs ezúttal elégedett a parkolással: Nagykanizsán az Alsótemplom előtti parkolóban mindegyik autós helyesen állt be

Fotó: Szakony Attila

Összeállításunk alapjául egy korábbi cikkünk szolgált, melyhez a fotót egy olvasónktól kaptuk. Facebook-oldalunkon gyorsan heves reakciókat váltott ki az ily módon megörökített parkolás. Nagyon sok hozzászólás érkezett, például ilyen: "Arról nem írtok, hogy hány olyan autó van, amelyik azért így parkol, mert beletolattak és elhajtottak? Vagy meghúzták, megnyomták..." Mások így reagáltak: "Biztos neki is szerencséje volt már pár olyan parkoló sofőrtársához, aki neki csapkodta az autója oldalának a saját kocsija ajtaját, amivel kárt okozott neki! És megunta, amit meg is értek!" Míg néhányan viccesen fogták fel: "Legalább nem állt rá senkire sem. Van ott még bőven hely a parkolóban..."

parkolás
Parkolás szűk helyen – centikre a másik autótól
Forrás:  Illusztráció/Shutterstock

Képes lehet parkolni?

Pálné Péter Eszter, a Start Autósiskola vezetője elmondta: amikor olyan autó mellett kénytelen parkolni, amelynek sofőrje nem tartotta be a két felfestés közötti beállást, több dolog is az eszébe jut. Például az illető képes parkolni, mert megtanulta, csak éppen igénytelenül járt el, vagy pedig bizonytalan a parkolási feladata végrehajtásában és valahogy csak beállt.

A jó példa ragadós

– Autósiskola vezetőjeként példamutató módon igyekszem minden egyes alkalommal parkolni, mert a jó példa talán ragadós – mondta. – Ha nem ragadós, akkor is próbálok pozitívan állni ahhoz az emberhez, aki helytelenül parkolt. Biztosan sietett, szült a felesége, vagy hirtelen gondjai támadtak. Viszont sokan a saját érdekeiket tartják szem előtt, nem foglalkoznak másokkal, egyedi szabályokat alakítanak ki, úgy, ahogy az érdekeik megkívánják. Pedig a közlekedés olyan társasjáték, ahol, ha betartjuk a szabályokat, minden jól működik.

Pálné Péter Eszter szerint a harag nem jó tanácsadó. Egy korábban elszenvedett sérelmet nem lenne szabad így "megtorolni", ugyanis az ilyen viselkedés árt a közlekedési kultúrának.

Ha kedvesen közelítünk, nem lesz baj

– A minap volt egy esetem, amely happy enddel végződött – mesélte. – Egy párhuzamos parkolóban a hölgytársam nem ideálisan a két vonal közé állt be és még bent ült a kocsijában. Mellégurultam és megkértem, hogy egy kicsit parkoljon arrébb, s akkor pont beférek az autómmal. Így is tett, tehát ha jó szándékkal és kedvesen közelítünk, akkor sokkal nyugodtabb hangulatban telnek a napjaink.

Lovkó Balázs rendőr százados, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság baleset-megelőzési főelőadója beszélt a parkolási szabályok betartásáról.

A parkoló extrém használata sem véd meg...

– A parkolóban az útburkolati jeleket azért festik fel, vagy rakják ki térkőből, hogy az egy jármű parkolására szolgáló terület legyen – mondta. – Azzal, hogy valaki a jelek fölé áll, illetve bármilyen extrém megoldást alkalmaz, még korántsem biztos, hogy megóvja a járművét. Ettől függetlenül ugyanúgy mellé parkolhat bárki. Úgy alakították ki ezeket a parkolóhelyeket, hogy ott biztonságosan elférjenek a járművek egymás mellett. Ha egy picit odafigyelünk egymásra és a másik ember tulajdonára, akkor megelőzhetők ezek az események. Az udvariasságot és a toleranciát az utakon is alkalmazzuk!

Elég lehet a kárbejelentő lap

A rendőr százados kiemelte: mindig úgy kell kiszállni a sofőrnek és az utasoknak a járműből, hogy az a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Viszont ha mégis megtörténik a baj, és a károkozó és a károsult is a helyszínen van, akkor töltsék ki azt a bizonyos kék-sárga kárbejelentő lapot, s keressék fel a biztosítótársaságot.

Ha baj történt, azonnal hívja a 112-es központi segélyhívót!

– Nemcsak hirtelen ajtónyitáskor keletkezhet sérülés, hanem egy pontatlan, rossz parkolási manőver közben is érheti kár az autót – fogalmazott Lovkó Balázs. – Ilyenkor, ha a fényezésen sérülést, esetleg horpadást tapasztal a helyszínen a károsult, azt azonnal jelezze a 112-es központi segélyhívón! Azért fontos a gyorsaság, mert ekkor még lehetőség nyílik a gyors adatgyűjtésre. Működik már olyan kamerarendszer a városban, amely folyamatosan fejlődik, és ilyen esetekben sokat jelenthet. A bevásárlóközpontoknál is működnek kamerák. Ha kiszáll a helyszínre egy intézkedő rendőr, ezekhez a felvételekhez hozzáférhet, és ezek a lefolytatott eljárásban segítséget nyújthatnak. A városi térfigyelő kamerákon keresztül pedig a későbbiekben figyelni lehet akár az adott gépjármű típusát, színét és rendszámát, ami a beazonosításban ugyancsak kulcsszerepet játszhat.

Ha hibázott parkolás közben: hagyja ott a telefonszámát!

Ugyanakkor a rendőr százados a károkozó szemszögéből is megvizsgálta a helyzetet. Kiemelte: ha sürgősen el kell hagynia a helyszínt, akkor – ezt a KRESZ előírja – hátra kell hagynia személyi adatait. A legegyszerűbb megoldás, ha a telefonszámát az ablaktörlő lapát alá rakja, akkor a bosszúság elkerülhető a két fél között. Így talán a hatóság bevonása nélkül, a biztosítótársaságon keresztül rendezhető az adott helyzet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában