Program Nagykutason

2 órája

Polgárőrnap játékkal, versenyekkel, csillagokkal, tábortűzzel

A polgármesteri hivatal épülete mögötti parkban, a játszótéren és a focipályán szombaton déltől éjszakába nyúlóan polgárőr családi napot tartott a 10. évfordulójára készülődő civil szervezet.

Fincza Zsuzsa

A Nagykutasi Polgárőr Egyesület tagjai a pályázati pénzen vásárolt vízhatlan, bélelhető egyenkabátban. A első sorban dr. Sifter Rózsa főispán, mellette balról Horváth Rita, a Civil Központ irodavezetője, jobbról Smodics István, a polgárőr egyesület elnöke és Kaczor Zsolt polgármester

Fotó: A szerző

A polgárőrnapra meghívást kapott a falu apraja és nagyja, teremtettek is mindenki számára érdekes, izgalmas, sőt hasznos programot - az utóbbiak közé tartozott a Magyar Vöröskereszt zalai szervezete által biztosított egészségügyi szűrés, amely során egyszerűbb vizsgálatokat végeztek, köztük vérnyomást, vércukrot mértek. A ZVM Civil Központ képviselői érzékenyítő játékokkal hívták fel a figyelmet a fogyatékkal élők támogatásának fontosságára, a ZVMPSZ KRESZ parkjában pedig a botfai polgárőrök a kerékpáros közlekedés szabályait gyakoroltatták az ifjabb korosztállyal. A gyerkőcök egyébként sem unatkoztak, az ugráló-légvár mellett lovagolhattak, ha éppen nem a játszótér felszerelését nyúzták.

polgárőrnap
A polgárőrnap résztvevőit dr. Sifter Rózsa főispán köszöntötte. A képen mellette Smodics István
Fotó: A szerző

Az ünnepséget szülőfalujában dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja nyitotta meg, s köszöntője után jelképesen átadta a Falusi Civil Alap pályázaton nyert 2 millió forintért vásárolt felszerelést Nagykutas büszkeségének, Varga Zalán birkózónak, az egyesület ifjú polgárőrének. Ami a büszkeséget illeti, a főispán elárulta: maga is büszke rá, hogy a falu, ahol felnevelkedett, szépen fejlődik, a polgárőrség sikerét fémjelzi, hogy a fiatalokat is sikerült bevonni a közösségi életbe.

A civil központ asztalánál az érdeklődők kipróbálhatták a fogyatékkal élők mindennapi nehézségeit
Fotó: A szerző

Smodics István, a Nagykutasi Polgárőr Egyesület elnöke beszámolójában elmondta, 28 polgárőrük a rendszeres járőrözéssel, a települési önkormányzat, az egyház és civil szervezetek rendezvényein való részvétellel erősíti lakóhelyük közbiztonságát, s a hagyományteremtő szándékkal immár 4. alkalommal szervezett családi napjukkal pedig a tovább építetik a közösséget. A Falusi Civil Alaptól kapott pályázati pénzből számítástechnikai eszközöket és felszerelést vásároltak. Eredményeikhez hozzájárult, hogy élvezik a vármegyei polgárőr szövetség és a helyi települési önkormányzat támogatását. Kaczor Zsolt polgármester, aki maga is polgárőr, megerősítette, hogy települési önkormányzat segítségére a jövőben is számíthat az egyesület. Sőt, tette hozzá, szorgalmazzák további civil szervezetek alakítását az ifjúság, a nyugdíjasok, a nők és a férfiak körében. Az ötlet már ott a helyszínen kedvező fogadtatásra talált: a 14 fős "Korosodó bográcsozók" csoportjának, akik nem csak főznek, hanem együtt kirándulnak, túráznak, buliznak, tetszett a szeniorklub ötlete, Soós Benő pedig vezetőként elképzelhetőnek tartotta a 2019-ban alakult férficsapat hivatalos kibontakoztatását.

Németh Péter, a Botfai Városrészi Polgárőr Egyesület elnöke segítségével a legkisebb nagykutasiak is kipróbáltatták a zalai szövetség mobil KRESZ parkját
Fotó: A szerző

Ezúttal sem maradt el az ügyességi verseny, Kovács Enikő vezényletével többek között gyorsaságban, zsákbanfutásban, kötélhúzásban mérték össze az erejüket a csapatok: legügyesebbnek a No name, őket követően az Ostoros rétes és a Jófej gyerekek bizonyultak. A főzőversenyen mindenki kedvére alkothatott, csupán a bab és a krumpli felhasználása volt kötelező. 

A Korosodó bográcsozók örömmel fogadták a nyugdíjasklub alapításának ötletét
Fotó: A szerző

A hat nevezett csapat közül a Jófej anyukák találtattak a legkreatívabbnak, s a zsűrinek is az ő babsalátával tálalt krumpliprósza-bundás sült csirkéjük ízlett a legjobban, őket a Főnix és a Box utca alakulat követte. A sok-sok finomságot - favágóleves, palócleves, almás-babos rétes, darálthúsos-babosszószos tejfölös lángos, csülkös bab, krumplispogácsa, lesütött hús, hagymásbab - uzsonna gyanánt aztán a résztvevők is lezsűrizték - de késő estig a polgárőrök Takács Zoltán által prezentált nagykondér babgulyása is elfogyott. Mert napnyugta után is érdemes volt maradni: a Vega Csillagászati Egyesület jóvoltából 4 távcsővel alaposan szemügyre vehették az esti égboltot, a tábortűz mellett pedig akár szalonnát is süthettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában