Gelencsér Gábor gyűjteményéből

2023.03.13. 15:00

Magyar utazókról nyílt kiállítás Nagykanizsán (galéria, videó)

A sivatagi karavánszerájtól a japán teaházig – magyar utazók világjárása Ázsiában címmel nyílt meg Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró gyűjteményéből a Halis-könyvtárban egy kiállítás, melyet jó barátja, Kalmár Anikó állított össze.

Benedek Bálint

Czupi Gyula és Gelencsér Gábor a zászlók között. Ezúttal világjárókat mutatnak be a látogatóknak

Fotó: Szakony Attila

A kanizsaiak már megszokhatták, hogy Gelencsér Gábor időről időre Európától távoli országokba kalauzolja el a tárlatai iránt érdeklődőket. Ilyenkor alaposan felkészül és a különféle nemzetek zászlói mellett pénzérméket, bankjegyeket, postai levelezőlapokat és bélyegeket is bemutat. Tudása és tájékozottsága kivételes, hiszen szinte minden egyes kiállított darabról rendelkezik legalább egy érdekes történettel és esetleg saját sztorival, amitől igazán élővé varázsolja a tárlatot.

A bibliotékában március 23-ig látható tárlat kapcsán Gelencsér Gábor elmondta: az egyik utazó, akiről megtudhatnak érdekességeket a kiállítás látogatói, Jakabos Ödön. Előbb Románia tájait, majd Nyugat-Európa számos vidékét utazta be motorkerékpáron, biciklin vagy autóstoppal. Angol, német és eszperantó nyelven tanult kitartóan, számos levelezőpartnere volt különböző országokban. 1972 októberétől 1973 júniusáig tartott a Kőrösi Csoma szülőhelyétől, Csomakőröstől az indiai Darzsilingig tartó zarándoklata, melyet nem kis kockázattal, de sikerrel utazott, járt végig.

 

A könyvtár magyarázó lapokkal, ábrákkal és a gyűjteményéből készült sokszínű válogatással díszíti a kiállítást.

- Ezúttal a 16. és 20. század közötti magyar világjárókról szól - mondta Czupi Gyula, a Halis-könyvtár igazgatója. - Az hozta őket össze, hogy alapvetően Ázsia irányába mozogtak, de többek közülük körüljárták a Földet. Március 15-ei aktualitása is van tárlatnak, hiszen utazók egyike, a székelyföldi „kis Kossuth” – Berzenczey László életéről szóló írás megtalálható. A látogatók betekintést kaphatnak az ő izgalmas életébe, utazásaiban, sőt a történelemben betöltött szerepére. Rajta kívül az utazók között ott találhatjuk a kanizsai Sass-Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet útvonalait is, azonban kevésbé ismerteket is kiemeltünk, hogy a fiatalokon keresztül a neveik bekerülhessenek a köztudatba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában