Idén immár 33. alkalommal

2024.07.25. 11:45

Tárt karokkal vár a Művészetek Völgye

Idén immár 33. alkalommal gyűlnek össze a kultúra és a művészetek kedvelői a Balaton-felvidék ékszerdobozában, a Kapolcs-Taliándörögd-Vigántpetend háromszögben. A fesztivál hatalmas sikerrel zajlik, kedden este például telt házas volt a Bohemian Betyars Panoráma színpados koncertje – a remek programok és a kedvező időjárás mágnesként vonzza a fiatalokat és kevésbé fiatalokat egyaránt, hiszen a Völgy kortalan: akit ez az érzés egyszer beszippantott, rendszeresen visszajár.

Bálizs Zsuzsanna

A Quimby is fellépett Kapolcson

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 40 különféle helyszín vár mindenkit, művészek, társulatok költöznek be a három település udvaraiba. Július 28-ig még többek közt olyan zenekarokra bulizhatunk, mint a Bagossy Brothers Company, a Vad Fruttik, a 30Y, az Esti Kornél, az Elefánt, a Péterfy Bori és a Love Band, hogy aztán vasárnap este kilenctől Beton.Hofi különleges, zenekaros koncertje zárja ezt a tíz napot.

A Művészetek Völgye 40 helyszínén néha úgy érezhetjük magunkat, mintha különféle fesztiválokra, különféle művészeti univerzumokba látogatnánk el, legyen szó analóg fotózásról, művészetterápiáról, alkotásról, táncról, önismereti programokról, versekről vagy éppen cirkuszművészetről. A fesztivál a művészeknek is kedvelt találkozási pontja: előfordulhat, hogy az egyik este a nagyszínpadnál tombolunk az egyik előadóra, másnap a Völgyimpróban vagy a Zenélő Buszon hallhatjuk, a Kaláka Udvarban vagy a Petőfi Udvarban verset faragunk vele, a Momentánban az életéről tanulhatunk, vicces jelenetekkel felidézve annak pillanatait, vagy éppen mesét olvas fel nekünk. Így bukkant fel például Varga Livius az Egyszülős Központ A kedvenc mesém előadásán, ahol az előadók nemcsak mesét olvasnak a gyerekeknek, de közös történetet is alkotnak velük. A fesztiválon még meghallgathatjuk Varró Dániel, Leskovics Gábor, Huzella Péter avagy Beck Zaza meséjét is. De Kern Andrással közös fellépése másnapján Hernádi Judit is hatalmas sikerrel idézte Weöres Sándort, a rá jellemző fanyar humorral megspékelve a telt házas MókusKert Udvarban, Kapolcs egyik legmeghittebb helyszínén, ahol olyan sokan voltunk Mácsai Pál irodalmi-zenés beszélgetésén, hogy jó néhányan az utcáról hallgatták a Kossuth-díjas színészt.

A Cirque du Tókert csillagtetős színpada alatt élvezhetjük még a Lévi Story: a farmer király! című klezmer musicalt, a Csík zenekar és Presser Gábor fellépését, Bródy János koncertjét, valamint a Duda Éva Társulat, a Feledi Projekt és a OneTwoMany társulat újcirkuszi előadásait. Utóbbiaktól délutánonként a cirkuszművészet csínját-bínját is el lehet tanulni.

A Petőfi Udvar is rengeteg zenei csemegét tartogat. Itt lép fel Kiss Tibi és az Aranyakkord, a Coldplay előtt is bemutatkozott Solére, a Pandóra Projekt, a Felső Tízezer, Vecsei H. Miklós formációja pedig a QJÚB: A kocka kibontása című koncerttel érkezik. A PEMA Udvarban táncoltatja meg a nagyérdeműt a következő napokban az Anna and the Barbies, Pénzes Máté és a zseb, a Mörk, a Völgyben most debütáló Honeybeast, szombaton este pedig a Magashegyi Underground varázsolja el a lelkeket.

A Taliándörögd zenei ütőereként szolgáló Közlekedési Múzeum x LŐTÉR helyszín ezúttal is második nagyszínpadként szállítja a Völgybe a legfrissebb ütemeket: a Fiúk, a Vad Fruttik, az Analog Balaton, Ajsa Luna, Cserihanna, a Random Trip és Pogány Induló is itt játszik, szombaton este Péterfy Borival body surfölhetünk. Napközben felfedezhetjük a Közlekedési Múzeum legendás járműveit és múzeumtörténeti érdekességeit, ki lehet próbálni a hajtányozást, és minden délelőtt indul a családi buszjárat is, amikor a múzeum Retro Ikarus 311-esére lehet felszállni, délután pedig ugyanez a járat Zenélő Buszként járja a településeket a fesztiválozókkal, miközben Bérczesi Robi, Szirtes Edina Mókus vagy éppen Hobo koncertjét hallgatják.

A Művészetek Völgye Fesztivál július 28-ig még ezernyi programmal várja a látogatókat, a teljes kínálat elérhető a www.muveszetekvolgye.hu oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában