Sárkány a színpadon

2 órája

Történelmi családi musical a zalaegerszegi színház színpadán

Pénteken új premier várja a közönséget a zalaegerszegi színház jóvoltából. A Hevesi Sándor Színház társulata történelmi családi musical történetével jelentkezik Sárkányszív címmel. A darabot Moravetz Levente írta, ő a rendező, a dalbetéteket Szolnoki Péter, a Bon-Bon Együttes tagja jegyzi.

Arany Horváth Zsuzsa

Sasvári Sándor balra, mint Nagy Lajos a Sárkányszív musical próbáján, jobbra az előtérben Kovács Virág Máriaként

Fotó: Perczel Adrienn

Nagy Lajos király korszak családi és hatalmi törekvések miatti trónviszályokkal, véres leszámolásokkal terhes időszak.

Sárkány: Besenczi Árpád
Fotó: Perczel Adrienn

A XIV.-XV. század, Nagy Lajos és Luxemburgi Zsigmond korszaka talán nem annyira ismert, mint a zalaegerszegi színház repertoárján korábban szereplő Zrínyi 1566 vagy A fejedelem által megidézett múlt, éppen azért a diákok számára is izgalmas lehet.

A Moravetz  Produkció 2020-ban mutatta be először a Sárkányszív musicalt, amely jóval régebb óta érlelődött a rendezőben, aki számos alkalommal bizonyította vonzódását a magyar történelem egy-egy korszakához. 

Moravetz Levente, a Sárkányszív rendezője

- Legalább tíz éve velünk élt ez a történet, a források közt régóta kutakodtam, Szolnoki Péter zeneszerzővel sokszor megbeszéltük a megvalósításról, mire megszületett - mondta a kedd esti próba előtt Moravetz Levente. - Ez az időszak nagy korszaka a magyar történelemnek, Nagy Lajos és Luxemburgi Zsigmond idején Európa jelentős állama volt Magyarország. Szokás mondani, hogy három tenger nyaldosta határainkat, és ez akkor is hordoz igazságot, ha közigazgatásilag nem felel meg a valóságnak, de Nagy Lajos  három országnak volt királya egyszerre. Ezt senki sem tudta utánacsinálni. Ugyanakkor mégsem ismerjük jól, az történelem órákon  hamar átsiklunk rajta. Ha megkérdezed a diákok azt, mondják, ja, Nagy Lajos.

Sárkányszív történelmi musical

Moravetz Levente megtalálta a korszak azon momentumát, amely kalandossága, meseszerűsége okán közelebb hozhatja hozzánk a XIV. századot. Ez pedig a Sárkány Lovagrend, amit Zsigmond alapított.

- Ezért kerül sárkány a darabba - magyarázta a rendező. - Törekszem arra, hogy minden generációt megszólíthassak, az eddigi sikerek mutatják, az óvodástól a diákokon át az idősekig szeretik a történetet, amely természetesen nem nélkülözi a szerelmi szálat sem. Remélem, minél többen hiszünk a mesében, él bennünk a gyermek, nem váltunk végérvényesen felnőtté.

Moravetz Levente belső kamerája később még szeretne bevilágítani Mátyás korába is.

- Ezzel tartozom magamnak és talán a közönségnek is. Mohács is nagyon foglalkoztat, tervek mindig is vannak, lesznek. Most éppen felkérésre készül Esze Tamás életét bemutató zenés darab, amelyet Tarpán mutatunk be májusban. 

Sárkányszív - Szereplők

A Sárkányszív premierje  pénteken 19 órakor kezdődik, az előadásban Nagy Lajos király szerepében  Sasvári Sándor Jászai-díjas színművészt láthatjuk, a Sárkány Besenczi Árpád lesz,  Erzsébet királyné Debrei Zsuzsanna, Mária Kovács Virág, Hedvig  Magyar Cecília, Zsigmond  Ticz András. Partnereik: Bot Gábor, Hertelendy Attila, Kovács Martin, Kiss Ernő  Jászai-díjas, Baj  László, Farkas Gergő,  Besenczi Liána, Gombos Sándor, Szilasi Attila. A tánckar tagja Cseh Richárd, Bodorkós Marcell/Ludmány Levente, Bödör Alexandra/Molnár Lilla, Góra Máté, Hecker Kíra, Lugosi Krisztina, Mikita Zsuzsanna Lilla Markos Dominika/Tuboly Andrea, Mrakovics Norbert, Tornyos Ervin/Kósa Ruben. A díszlet Bényei Miklós, a jelmez Molnár Gabriella munkája, koreográfus Halmi Zoltán, zenei vezető Máriás Zsolt.  

Moravetz Levente:

Született: 1957  (Románia, Beszterce) 

1975 - Színház és Filmművészeti főiskola színész tanszak
1979-1982 - Székesfehérvári Nyári Színház vezető rendezője
1980-1986 - Radnóti Színpad tagja
1985-1986 - Magyar Néphadsereg Művelődési Házának művészeti vezetője
1986-1998 - Pécsi Nemzeti Színház színész-rendezője
 1999-2003 - Fiatalok Színháza színésze, a Goór Nagy Mária Színésztanoda tanára
2003 - Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában főtanácsadó
 2006 - Kassai Thália Színház főrendező - művészeti vezetője

A Pécsi Harmadik Színház,  a Moravetz Produkció tulajdonosa 1995 -  Pécs az Év Színésze, a Baranya Megyei Prima Díj - 2021

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában