Világbajnoki bemutatkozás

2018.05.30. 07:00

Az egerszegi gyorsasági motorversenyző, Molnár Gergő Brnóba készül

Tavaly már írtunk Molnár Ger­gőről, az egerszegi Mould Tech Vepp Racing gyorsasági motorosáról, aki nem mindennapi fellépés előtt áll: Brnóban világbajnoki futamon indulhat.

Kerkai Attila

Molnár Gergő

World Superbike világbajnoki futamán indul

Egyelőre még nem a MotoGP futamáról van szó, de mindenképpen előrelépés a 19 éves egerszegi mérnökhallgatónak, hogy egyáltalán nyeregbe pattanhat a World Superbike (WSBK) világbajnoki futamán az SSP 600 kategóriában.

S hogy mi történt tavaly? Nos, az év nem úgy sikerült, ahogy azt eltervezte.

– A németországi Yamaha R6 Kupa sorozatába neveztem, s az volt a tervem, hogy valamennyi futamon induljak – elevenítette fel Molnár Gergő. – Azonban végül csak öt versenyen tudtam rajthoz állni és végigmenni, ugyanis az egyik levezetőkörben egy kis sebességgel közlekedő motorosba ütköztem, és combtörést szenvedtem. Pedig folyamatosan fejlődő pályát mutattam, s a végelszámolásnál akár az első tíz között végezhettem volna az összetettben. Júliustól októberig tartott a rehabilitáció, s itthon már csak egy bajnoki futamon mentem, ahol második lettem.

Közben motort is váltott, most már Hondával versenyez, és nevezett a nemzetközi Alpok-Adria Kupa Supersport 600-as sorozatába. Szlovákiá­ban, a Slovakiaringen rendezett futamon egy második és egy első helyezést ért el, amivel összetettben az első helyen zárta a versenyhétvégét, mivel a leggyorsabb köridő is az ő nevéhez fűződött.

Molnár Gergő

– Hat hétvégéből és 12 futamból áll ez a sorozat, melyből ötre tudunk elmenni – mindezt már Molnár Balázs, Gergő édesapja, egyben menedzsere említette, aki szintén jelen volt beszélgetésünkön. – Június végén hazai pályán is lesz futam a Pannóniaringen. A mezőny alapján Gergő dobogóesélyes, és önbizalmat ad számára, hogy nemzetközi mezőnyben jól tud menni. Gergő 19 évesen kissé már megkésett, hiszen a motorsporton belül ekkorra már a neveket sokan ismerik. A fiatal versenyzők már évek óta, kisgyerek koruktól benne vannak a körforgásban. Geri 3 éve, 2015-ben ült először versenymotorra és 2016-ban megnyerte a Magyar Kupa 600-as bajnokságát.

Interneten, tévében

A június 8. és 10. közötti, brnói futamot egyébként a nálunk is fogható Spíler TV élőben közvetíti, valamint az Alpok-Adria futamok is nézhetők élőben az interneten.

– Lehet, hogy a vb-n a mezőny második felében leszünk, de az a verseny így is fejlődési lehetőség, illetve fontos, hogy bemutatkozhatunk ezen a színtéren is – mondta Gergő. – Távlati cél persze az, hogy egy világbajnoki sorozatban tudjak majd indulni és versenyezni rendszeresen. Lehet ez bármelyik kategória, de ehhez rengeteget kell dolgozni nekem, és a csapatnak is.

A sportoló felkészültségén túl szükséges a megfelelő anyagi háttér is, technikai sportról lévén szó, ezt talán hozzá sem kellene tenni.

– A Mould Tech Vepp Racingnak, mint csapatnak, és tulajdonosának hálásak vagyunk a támogatásért és a lehetőségért – vette vissza a szót Molnár Balázs. – Már az is nagy szó, hogy egy világbajnoki futamon tudunk indulni, ehhez komoly technikai háttér szükséges. A versenymotor­blokkokat az extrém terhelés miatt gyakran kell szervizelni, két-három futamonként teljesen szétszedik, s újra összerakják őket. Szerencsére van versenyszerelőnk, Végh János Gyöngyösről, aki nagy tapasztalattal rendelkezik. Ezek a futamok kemények, hiszen 12–13 körön át tartanak, valamint 230–250 kilométeres sebességgel is lehet menni. A legtöbb motor teljesítménye itt már száznegyven lóerő felett van, az alig több, mint 160 kilogramm száraztömeg mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában