Az emlékezés jegyében is indulnak a sakkórák...

2023.08.17. 16:00

Hétfőtől 42. Keszthelyi Open Szalai István Nemzetközi Sakkverseny-XIV. dr. Hévízi László Emlékverseny

Szomorú apropója van, de az évtizedekig csak keszthelyi sakkversenyként említett nagy múltú viadal az idén 42. Keszthelyi Open Szalai István Nemzetközi Sakkverseny-XIV. dr. Hévízi László Emlékverseny néven került kiírásra. A hétfőn kezdődő verseny a kitaláló és fő szervező Szalai István hiányában már más lesz, mint volt előtte.

Kerkai Attila

A két évvel ezelőtti megnyitón készült kép, elöl Szalai István, mögötte Hegyvári Brigitta segéd versenybíró, és Györkös Lajos vezető versenybíró. A keszthelyi sakkverseny lelke mindenkinek nagyon hiányozni fog

Forrás: ZH

Ha Keszthely és augusztus, akkor sakkverseny és ha sakkverseny, akkor Szalai István... Volt, hogy ilyen "felütéssel" indítottuk az évek során a nemzetközi viadal felvezetését. Az évek során mostanra már túl voltunk Pista bácsival legalább két telefonbeszélgetésen és levélváltáson, hiszen mindig időben szólt, mondván : tudjátok, ekkor kezdünk, szeretettel várunk bennetek. Azt még hozzátette gyorsan, fotóst hozzál magaddal a megnyitóra, mert itt lesz... és mindig az aktuális vendég nevét említette. Figyelt a részletekre, mert magáénak érezte a versenyt, a közösséget és mindazt, amit jelentett számára ez a sakkverseny.
Szalai István, a Keszthelyi Spartacus SK elnöke tavaly ilyenkor még szépen megnyitotta, majd egy hétre rá bezárta a versenyt, de akkor már küzdött a betegséggel. Három héttel pedig a tavalyi díjkiosztó után távozott közülünk. Ám a sakkverseny már csak miatta, az emléke miatt sem maradhat el. Így lett az idén a kiírás címsorában 42. Keszthelyi Open Szalai István Nemzetközi Sakkverseny-XIV. dr. Hévízi László Emlékverseny, amire minden készen áll.
Augusztus 21-én 14 órakor a keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskola (VSZK) ismét sakkozókkal telik meg, hogy a kilenc fordulós svájci rendszerű viadal augusztus 28-án, azaz egy héttel később záruljon. A szervezés a Keszthelyi Spartacus SK vezetése vette át, így Hegyvári Brigitta is, aki Szalai István után a Keszthelyi Spartacus SK elnöki tisztét is betölti. Hegyvári Brigitta az elmúlt hét évben már a segédbíróként is segítette a viadal megszervezést és lebonyolítását.
Amivel kapcsolatban megtudtuk, hogy több, mint száz nevezés érkezett a anevezési határidőig, a végleges indulói létszám pedig majd később válik pontossá. A mezőnyben természetesen külföldiek is lesznek, a legtöbben németek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában