A ZR Team Zalaegerszeg versenyzője

2 órája

Henczi Benjámin 4. lett a grappling vb-n

Henczi Benjámin, a ZR Team Zalaegerszeg versenyzője az UWW által Asztanában, Kazahsztán fővárosában október 7. és 12. között megrendezett grappling világbajnokságon negyedik lett az U17-es válogatott csapat tagjaként.

Varga Lívia

Az utánpótlás korosztályúaknál Henczi Benjámin no gi-ben negyedik helyen végzett az U17-es 85 kilós korosztályban. Benjámin küzdeni akarását mutatja, hogy az első mérkőzésén külső bokaszalag-szakadást szenvedett, ennek ellenére további három mérkőzésen állt fel a szőnyegre és harcolta végig a napot.

Henczi Benjámin
Henczi Benjámin no gi-ben negyedik helyen végzett az U17-es 85 kilós korosztályban
Fotó: Henczi Attila

Gi grappling és no gi

Grapplingben két szabályrendszerben küzdenek a versenyzők. Gi grapplingben hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak a küzdő felek, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és ez nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

A grappling világbajnokságra 26 versenyző, öt csapatvezető és három bíró utazott ki Magyarországról. A magyar grapplingválogatott az összes kategóriát beleszámítva két aranyat, egy ezüstöt és két bronzérmet szerzett, valamint sok értékes pontszerző helyezést ért el. A szakemberek szerint a sportágban az idei világbajnokság legalább olyan jelentőséggel bírt, mint a 2023-as Küzdősportok Világjátéka.

Henczi Benjámin felkészítői

Henczi Benjámint, aki a ZR Team Zalaegerszeg sportolója, Skáfár Bence szövetségi kapitány, Szirmai Attila és Sós György edző készítette fel a versenyre.

Ön tudja, mi a grappling?

A földharc, más néven grappling hibrid küzdősport, amely nem alkalmaz ütéseket, írja az internetes lexikon. A stílust a hagyományos birkózás, a dzsúdzsucu, a szambó és más, alávetéses fogásokat alkalmazó küzdősportokból alakították ki. 2006 óta a Nemzetközi Amatőr Birkózó Szövetség hivatalosan is rendez földharc-világbajnokságokat férfi és női kategóriában. A földharc fontos szerepet tölt be az MMA-ban is és effektív önvédelmi technikának tartják. Magyarországon 2010-ben rendeztek először országos földharcbajnokságot; a Magyar Grappling Szövetség (formáját tekintve országos sportági szakszövetség) szervezi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában