Hírek

2011.11.18. 23:28

Átalakítás, amit az élet kényszerített ki?

Tegnap megkezdődött a parlamentben az önkormányzati rendszert átalakító törvénytervezet vitája. Vigh László zalai fideszes képviselő az első hozzászólók között volt.

Arany Horváth Zsuzsa

- Tíz órában tervezi a parlament megtárgyalni a helyi önkormányzatokról szóló törvényt, amihez magam a kistelepülések nézőpontjából szóltam hozzá - mondta Vigh László zalai országgyűlési képviselő (Fidesz), Felsőrajk polgármestere. - Az ellenzéki padsorokból sokan aggódnak, hogy mi lesz a kisfalvakkal a törvény hatályba lépése után. Én azt mondom, az élet kényszeríti ki a hatékonyabb önkormányzatiságot, amely a 21 év alatt működött, szerintem nem is rosszul, de a két évtized alatt a feladatok és a hozzájuk biztosított források messze nem voltak arányban egymással. Be kell látni, nem tartható, hogy a 3200 önkormányzatból 2000 forráshiányos legyen.


- 2000 fő alatt nem lehet önálló önkormányzati hivatal.

- Ezzel nem csökken az önkormányzati önállóság, hiszen minden település rendelkezik a saját pénzével, csak összerendezik őket egy rendszerbe. Ott ahol nincs meg a 2000 fő, nos, ott belép a hetes szám. Ha hét település összeáll, akkor már rendben van a hivatal működése. De azt szeretnénk, ha az ügyfélfogadás minden községben adott lenne ezek után is.

- A legnagyobb változás az iskolák államosítása...

- Erős kritika éri valóban, hogy elveszi az állam az oktatási intézményeket. De kérdezem én, azokat az önkormányzatok alapították? Az állam mostantól üzemeltet ott, ahol van elég gyerek, ahol nincs, ott alsó tagozat marad.

Vigh László a jövőben életbe lépő törvényességi felügyeletet is fontosnak tartja, mivel elszaladtak a hitelek. (Az éves bevételek 50 százalékáig adósodhat el a település, de ahhoz a hitelfelvéltelhez is állami engedélyre lesz szükség.)

- Csökken a polgármesterek fizetése is...

- Ez még nem végleges, beszéltünk Orbán Viktorral, hajlik rá, hogy átgondoljuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!