Olvasó

2011.12.17. 06:04

Fékek és ellensúlyok (kommentár)

Egy házszabály-módosítás szerint a kormány lehetőséget kapna a gyors jogalkotásra, s csökkenne a zárószavazás előtti módosító javaslatok száma.

Klecska Ernő

A kétharmados többség jogalkotói rohama, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hirtelen kivonulása mutatja, számos hiba lehetőségét rejti. A fékek és ellensúlyok rendszerét a többségnek nem a kisebbség „nyavajgása” miatt kell megtartani, s ha nincs, akkor kiépíteni, hanem főleg saját, illetve szavazói érdekében. Ezért kéri számon a magyar kormányzaton – az utóbbi napokban sorozatban – az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok, az IMF és több nemzetközi ágazati szövetség a demokratikus intézményekkel kapcsolatos védelmet, s kér magyarázatot, bizonyítékot és garanciát. A fékek és ellensúlyok rendszere különösen fontos ott, ahol törvények születnek. Mások jogait korlátozni, forrásait elvonni, arra kényszeríteni, amit magától nem tenne – a jogszabályok a társadalmi szerződés keretei között erről szólnak! –, nem megy egyeztetések és konzultációk nélkül. Akkor sem, ha egy kormányzat minden fék mellé saját emberét ülteti, mert mindez nem a túlhatalom korlátozásáról és az erős érdekérvényesítő-képességű csoportok megregulázásáról szól, hanem a rendszer egészéről. Hozzáértő tervezés és szabályozás nélkül, pusztán a többség akaratából egyetlen rendszer sem működik jól – amint a magyar gazdaság pillanatnyi állapota is mutatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!