Frissen Zalából

2021.09.05. 17:00

Faragj ehető szobrot a gyümölcsökből!

A közelgő ősz remélhetőleg bőségesen ellát bennünket hazánkban honos gyümölcsökkel, aminek kellő mennyiségű fogyasztása csak ajánlható. Ha születési állapotukban mégis megunnánk őket, ott a gyümölcsszobrászat, ami feldobja a külső megjelenésüket.

Arany Horváth Zsuzsa

A hazai és az egzotikus gyümölcsök is új életre kelhetnek Fotó: Shutterstock

Fotó: Mészáros János

Ha minden igaz, a Távol-Kelet az egyik Mekkája a gyümölcsök asztali újragondolása művészetének, de az is igaz, hogy az ember minden égtájon és földrészen szívesen farigcsálja, alakítja az anyagokat, hát még azokat, amelyek könnyen megadják magukat. A zöldségek és a gyümölcsök anyagszerkezetük miatt eleve csábítók, könnyen formálhatók, csak a fantázia szab határt.

Mennyivel tetszetősebb, ha figurákat, alakokat, formákat megjelenítve kerülnek elénk. A svédasztalok régóta alkalmazzák az esztétikai megjelenést emelő trükköt, de ez nem jelenti azt, hogy csak a profi séfek, szakácsok, ételszobrászok kiváltsága lehet ez a foglalatosság.

A hazai és az egzotikus gyümölcsök is új életre kelhetnek Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes, amit magunk csinálunk, de csak gyakorolni kell. Érdemes eleinte könnyebben formálható zöldséggel próbálkozni, meg elég nagy méretűvel, azért, hogyha netán túlfaragtuk volna, még maradjon valami végeredmény. Itt jegyezzük meg, a lefaragott mellékterméket se hagyjuk kárba veszni, semmit ne dobjunk ki, gyümölcssalátákba, krémlevesekbe, turmixokba felhasználhatjuk a leeső részeket.

Mik azok a növények, amelyekkel a siker reményében a kezdők is próbálkozhatnak? Ebben a témakörben az egyik vitán felüli slágergyümölcs a dinnye, a másik az alma, a zöldségek közül a sárgarépa, uborka, retek kecsegtet jó eredménnyel. Nehezebb a burgonya, aminek jó az állaga, de gyorsan barnul, a paradicsomot, körtét, banánt és paprikát a haladóknak javasolhatjuk, ezeket inkább kiegészítő dísznek használjuk, ahogy a szőlőt is ötleteik megvalósításához.

Az eszközhasználat sem mindegy, s habár ennek a tevékenységnek is megvan a széles körű infrastruktúrája, tehát ma már ezerféle speciális kés, kiszúró, hámozó- és egyéb faragóeszköz kapható, mégis könnyen lehet, hogy az apró kések lesznek a legalkalmasabbak számunkra.

Ha úgy érezzük, hogy az ötleteink nem elég kreatívak, segítségünkre siet az internet, rengeteg „oktató” videót találunk, főképpen a távol-keleti mesterek fortélyairól.

A saját, egyéni remekeink között persze akadhat egyszerűbb és bonyolultabb, a lényeg azonban mindegyiknél ugyanaz: családi és baráti összejöveteleken dicséreteket zsebelhetünk be velük, ráadásul, ha a gyerekekkel együtt mesterkedünk az asztali, ehető díszeken, nekik is megjön a kedvük a gyümölcsfogyasztáshoz.

A gyerekeket a szülinapi zsúrok előtt biztosan bevonhatjuk a műveletekbe, ámbár inkább a kés használata nélküli dekorálást bízzuk rájuk.

Ha mindenki latba vetette kézügyességét, kreativitását, hogy elkészüljenek a legszebb, legtalálékonyabb és persze a legfinomabb zöldség-, illetve gyümölcsszobrok, a családi fotótárak vicces emlékei lesznek ezek az alkalmak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában