Bulvár-celeb

2024.06.27. 06:30

Ezt a kínzó tünetet tapasztalja vihar előtt? Megvan rá a magyarázat

Ha megjelennek a sötét felhők az égen és egyből hasogatni kezd a fejünk, az nem a véletlen műve.

MW

A legjobb megoldás kerülni a migrént kiváltó okokat

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A vihar előtti fejfájás sokakat érintő probléma, ilyenkor az ember nyomott hangulatban lézeng, és az egyetlen vágya kicsit ledőlni. Akit nem érint, az hajlamos azt hinni, hogy mindez csupán hiszti. A kérdésre, valósak-e a tünetek, a tudomány válasza az, hogy igen, és arra is van magyarázat, miért alakul ki a nyári zivatarok előtt fejfájás.

A jelenség olyannyira nem hiszti, hogy az Amerikai Migrén Alapítvány migrént kiváltó tényezőinek listáján a leggyakoribb okok között szerepelnek az időjárási viszonyok, köztük a viharok is. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) listáján is a tíz leggyakoribb fejfájást kiváltó ok között szerepelnek a záporok.

Csökkenő légköri nyomás

A tudományos kutatások eredményei egyelőre vegyesek, de senki nem zárja ki, hogy a légköri nyomás hathat a szervezetre és akár fejfájást is okozhat. Nem véletlen, hogy van, akinek a repülőgépen, a magasban kezd fájni a feje a csökkenő nyomás hatására. De ez nemcsak a magasban történhet meg, hanem vihar előtt is: mielőtt lecsapna az ítéletidő, a légköri nyomás leesik. A szakértők szerint ez magyarázhatja, hogy az erre érzékenyeknek ilyenkor miért kezd fájni a fejük – írja a Life.hu.

Thunderstorm,Over,The,City.,Bad,Weather,In,The,City
Mielőtt lecsapna a vihar, kezdődik a fejfájás
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Hogy miért okoz a vihar fejfájást, arra többféle elmélet is van, de a legszélesebb körben elfogadott az, hogy a háromosztatú (trigeminus) ideg érzékenysége okozza a panaszokat. 

Ez a legnagyobb agyideg, érző és motoros rostokat egyaránt tartalmaz, és a fejünk tetejétől fut végig az állkapcsunkig. Az elméletek szerint ez az ideg érzékeny a légköri változásokra.

Mit tehetünk ellene?

A frontérzékenyek jól tudják, milyen rossz, amikor az időjárástól függ az aznapi teljesítményük vagy a közérzetük. Nincs ez másképp a vihar előtti fejfájás elszenvedőinél sem, ezért fontos, hogy mindent megtegyél, hogy megelőzd a tüneteket. Szakemberek szerint a legjobb megoldás, ha kerülöd a migrént kiváltó okokat, vagyis eleget alszol, egészségesen, bőségesen eszel, és odafigyelsz arra, hogy mennyit iszol, hiszen a folyadékhiány fokozhatja a panaszokat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!