Klasszikus és modern stílust is tanulnak

2024.06.27. 07:30

A balett tanszak tábora a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI-ban Nagykanizsán

A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI-ban a múlt héten befejeződött a tanév, de a klasszikus balett tanszakon meghosszabbították az évet, hiszen tábori foglalkozást szerveztek a növendékeknek. Gara Lídia balettmester mellett egy győri oktató is csatlakozott a felkészítéshez.

Benedek Bálint

A győri Roszkos-Szlizs Tamara lelkesen tanította a modern balett elemeire a kanizsai növendékeket

Fotó: Szakony Attila

Baráth Adrien, az intézmény igazgatója szerint jó érzés, hogy a gyerekek máris visszatértek és lelkesen gyakorolnak, akár már a következő tanévre. Persze nemcsak a balettmozdulatokat tökéletesítik, hanem közösségkovácsoló hasznos időt tölthetnek el együtt: képzőművészeti tehetségüket is kibontakoztathatják, sőt kirándulást is szerveznek még a hétre.

– A klasszikus balett olyan tudást ad a gyerekeknek, ami nélkülözhetetlen minden táncművészeti ág tökéletesítéséhez – fogalmazott Baráth Adrien. – Eredményes évet zárt a tanszak, Gara Lídia balettmester értéket teremtett intézményünkben, ezzel talán még inkább fókuszba helyezve a balettet, s már a következő időszakra is komoly terveket dédelget.

Gara Lídia balettmester egyetértett az igazgatónővel, szerinte is elindult valami Nagykanizsán, ezért is örül a tábornak. Elmondta: rajta keresztül a zeneiskolában tanuló növendékek a klasszikus balett mozdulataival ismerkednek, ám a modern elemekkel kevésbé. Épp ezért tartotta fontosnak, hogy mindenféle egyéb más technikákat is megtanuljanak. A képzéshez hozzátartozik, hogy ne csak egysíkú tudást szívjanak magukba.

Ezért érkezett vendégségbe Roszkos-Szlizs Tamara balett-táncos Győrből, aki pilates mozgásformával is foglalkozik. Mellette balettet tanít egy szakközépiskolában is. Kiemelte: a kanizsai gyerekeket a Graham modern tánc technika mellett egy másikba is bevezette. Szerinte a fiatalok nagyon gyorsan tanulnak és jól vették az akadályokat, sőt egy lendületes koreográfiát is tanulhattak együtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában