Kutyatánc és kürtőskalács a táborban

2024.06.27. 07:00

Állami gondoskodásban élő gyerekek aktív jutalomhete Zalaszentlászlón

Állami gondoskodásban élő gyerekek táboroznak a rendőrség jóvoltából egy héten át Zalaszentlászlón. A Sütni jobb!-program tanévzáró rendezvénye számos élményt kínál a fiataloknak, akik kedden kutyákat láthattak táncolni, majd kürtőskalácsot süthettek, hagyományos módon.

Péter B. Árpád

Dog dancing… Varga Katalin és Millie gyakorlata

Fotó: PBÁ

Tóth László alezredes, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője előrebocsátotta, egész évben foglalkoznak állami gondoskodásban élő gyerekekkel, sütnek-főznek velük, szabadidős programokat szerveznek nekik – a zalaszentlászlói jutalomtáborba pedig azok jöhetnek, akik jó magaviseletűek, nem szöknek, betartják a normákat.

– Azt tapasztaljuk, ők sokkal inkább szabálykövetők, mint sok más gyermek. Betartják az utasításainkat, engedélyt kérnek, szót fogadnak. Próbáljuk úgy összeállítani a programot, hogy érdekes, izgalmas legyen, s ezt ők meghálálják a viselkedésükkel. Számunkra pedig az is fontos, hogy eloszlassuk azokat a sztereotípiákat, amelyek velünk kapcsolatban élnek bennük. A személyes kapcsolat, a közös programok sora ezt nagyban segíti, közelebb kerülünk hozzájuk, s később is bizalommal fordulnak felénk. Ebben a táborban még jobban elmélyül a meglévő, élő kapcsolat – mondta Tóth László.

Amikor a kutya táncol… Varga Katalin és Melódia bemutatója
Fotó: PBÁ

A kedd délutáni program első részében Varga Katalin dog dancing versenyző – s Hagyárosbörönd június 9-én újraválasztott polgármestere –, illetve Sövényházi Edit rendőr ezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács titkára tartott ámulatba ejtő kutyás bemutatót, amely során a négylábúak táncoltak, trükköket mutattak be, zenés kűrjeik után pedig simogatni, kényeztetni lehetett őket – farokcsóválásért cserébe.

A négylábú, szőrös szeretetbombák – Bob, Nana, Melódia és Millie – ámulatba ejtették a gyerekeket: tudásukkal és kedvességükkel egyaránt. Varga Katalin portálunk kérdésére elárulta, a kutya tanítását, a pozitív megerősítés eszközeivel – ami praktikusan jutifalit, játékot s persze dicséretet jelent – érdemes kölyökkorban indítani, de persze, parafrazeálva a régi tévétornaszlogent: idősebbek is elkezdhetik.

Sövényházi Edit és Bob is ámulatba ejtette a fiatalokat
Fotó: PBÁ

– Nem elég csak szeretni a kutyát, aki persze minket mindig, feltétel nélkül szeret – válaszolta kérdésünkre Varga Katalin. – Nem kell mindenkinek házi kedvenc, de aki elköteleződik, vállalja a felelősséget: ezerszeresen visszakapja azt. Már régen kimutatták, a kutya közelsége, érintése gyógyít, feszültséget old, nem véletlenül részesei négylábú barátaink különféle terápiás foglalkozásoknak. A közös, aktív sétáknak pedig az emberek számára számos pozitív egészségügyi hatása van.

Készül a kürtőskalács. A gyerekeknek Sznopek Veronika és Tóth László segített
Fotó: PBÁ

A nap folytatásában Sznopek Veronika rendőr őrnagy, a Mestercukrász című televíziós verseny győztese készített az ifjak közreműködésével különféle édes finomságokat, így például kürtőskalácsot is. Az izgatottan boldog arcokat látva: a keddi program lélekben dupla lájkot kapott…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában