Szüreti tapasztalatok és eredmények

2024.09.04. 08:02

Már itt is van: Irsai Olivér a 2024-es évjárat első zalai bora

Az idei esztendő első zalai újborát készítette el Kaj István, Pusztaszentlászló polgármestere, az ottani Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke. A 2024-es évjáratú Irsai Olivér már palackokba töltve várja mindazokat, akik meg szeretnék kóstolni.

Gyuricza Ferenc

Kaj István a 2024-es évjáratú irsai olivér borával Fotó: Gyuricza Ferenc

Kaj István azt mondja, van az országban egy borász kör, amelynek tagjai között egészséges versengés alakult ki annak érdekében, hogy elsőként jelentkezzenek az adott évjárat első borával. Közülük talán a soproni Taschner Kurt István a legismertebb, aki nemcsak kollégája, de személyes jó barátja is az Újhegyi Borbarátok Egyesülete elnökének.

A pusztaszentlászlói Ezres Pincében augusztus eleje óta zajlanak a munkák Fotó: Kaj István

– Tulajdonképpen maga az ötlet is valahonnan ebből a szakmai és baráti kapcsolatból vezethető le, hiszen Tashner Kurt István többször elmondta: mindig mutatkozik érdeklődés az adott évjárat első bora iránt, ezzel egyfajta piaci résre talált rá – magyarázta Kaj István. – Nekem az volt a célom, hogy rávilágítsak: egy aprócska zalai falu piciny pincészetében is lehet kellő szakértelemmel és megfelelő technológia alkalmazásával országos szintű borokat készíteni. Emiatt lett az Irsai Olivér az én Ezres Pincém zászlóshajója. A helyi adottságok miatt az ország délebbi területein található borvidékeket, vagy a nagyüzemi technológiával dolgozó Taschner Pincészetet időben természetesen nem tudom megelőzni, de azt büszkén merem állítani, hogy a 2024-es évjárat első zalai újbora az én pincémből került ki. Az Irsai Olivérről általánosságban azt kell tudni, hogy egy nagyon korai, rövid tenyészidejű szőlőfajta, amely rögtön a Csabagyöngye után érik be. Ez évben voltak olyan területei az országnak, ahol már július legvégén szüretelni lehetett, erre előzőleg 2018-ban volt utoljára példa.

Kaj István hozzátette: az Irsai Olivérből általában friss, üde, gyümölcsös bort készítenek a borászok, neki is ez volt a célja. Reduktív technológiával dolgozott, s annak érdekében, hogy a bor harmonikus legyen, azaz a glükoacidimetrikus aránya optimálisan alakuljon, sav- és cukorpótlásra is szükség volt.

– Ennek oka, hogy a szüret előtti hétben rohamosan esni kezdett a szőlő sava – folytatta a szőlész-borász, majd az általános tapasztalatokról beszélt. Mint mondotta: a kevés csapadék miatt a szőlő nem tudott elegendő tápanyagot felvenni, ez az erjedés során kisebb-nagyobb mértékben szinte valamennyi bor esetében megmutatkozik majd. Ugyanígy erjedésgátló tényezőként jelentkezhet, hogy a kontakt növényvédő szerek lemosódása sem feltétlen történt meg az esőzések elmaradása miatt.

Az Ezres Pince Irsai Olivér borára visszatérve Kaj István azt is elmondta: annak erjedése szabályozott körülmények között mindössze hat nap alatt zajlott le, majd lefejtette, lederítette, megszűrte és be is palackozta a rendelkezésére álló mennyiséget. Azt is hozzátette: a palackba került bor még nem feltétlenül tükrözi a végleges formáját, ezért az alkoholtartalmát egyelőre csak becsülni tudja: úgy véli, az valahol 11 és 11,5 fok közötti értékre áll be. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!