Látogatás

2023.04.25. 17:06

Áder János Nagypáliban ismerkedett az ökofalu létesítményeivel

Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke keddi zalaegerszegi programja után a közeli Nagypáliba látogatott, ahol Köcse Tibor polgármester és dr. Steier József professzor, a község energetikai szaktanácsadója mutatta be a közel 600 lelkes település Zöld Út Programját.

Arany Horváth Zsuzsa

Áder Jánost Köcse Tibor polgármester kalauzolta Nagypáliban, mögöttük dr. Steier József

Fotó: Pezzetta Umberto

A megújuló energiaforrások felhasználását a napelempark teszi lehetővé, melynek révén lassan már több energiát termel a nagypáli rendszer, mint amennyit felhasznál. Áder János a megtermelt energia eltárolhatóságról érdeklődött a faluház melletti energiapiramisnál, a válaszból kiderült, a legújabb megoldásokat németországi minták alapján tervezik alkalmazni, ebben a hidrogénné alakítás utáni tárolás és visszafordítás is szerepel. A legfrissebb tudományos eredmények beépítése mellett a témakörben szakdolgozatokat író, így Nagypáliban megforduló kutató egyetemistákról és a nemzetközi konferenciákat indukáló érdeklődésről is hallott a magas rangú vendég.

Fotó: Pezzetta Umberto

A volt köztársasági elnök házigazdái társaságában – Farkas Zoltán alpolgármester is részt vett a kalauzolásban – felkereste a mára már Nagypáli védjegyévé vált Ground és szabadidőparkot, ahová a közeli városokból is érkeznek gyerekcsoportok a természetes anyagokból készült fejlesztőjátékok kipróbálásáért. Végül a Megújuló Energiák Innovációs Ökocentrumában kisfilmen is megtekinthette a községben 25 éve töretlenül zajló, a XXI. század kihívásaira reagáló fejlesztéseket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában