A tudomány gyakorlati érvényesülése a céljuk

2023.04.25. 17:30

Megalakulása 50 éves évfordulóját ünnepelte a Magyar Közgazdasági Társaság Zala Megyei Szervezete (galériával)

Az 1970-es alapítási dátumhoz képest az elmúlt évek akadályozó körülményei miatt később, 2023. április 25-én, kedden konferenciával ünnepelte 50 éves fennállását a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Zala Megyei Szervezete a zalaegerszegi városi díszteremben.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, Baráth Etele, az MKT elnökségi tagja, volt miniszter, dr. Sifter Rózsa főispán, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Csanádi Ágnes egyetemi tanár, az MKT zalai szervezete alelnöke, dr. Navracsics Tibor miniszter, Vigh László országgyűlési képviselő, Berta László, az MKT zalai szervezetének elnöke

Fotó: Pezzetta Umberto

Mint elhangzott, a cél változatlan: elősegíteni a tudomány gyakorlati érvényesülését, emelni a közgazdász szakma zalai színvonalát, benne a pénzügyi tudatosságot, feltárni és támogatni a vidéki gazdaságfejlesztés irányait.

A résztvevőket Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, kiemelve a társaság és az önkormányzat, a felsőoktatás és a vállalkozói kör együttműködésének eredményeit. Vigh László országgyűlési képviselő az alaptörvényhez kapcsolta az évfordulót, utalt arra, hogy a kiművelt jövő nemzedék teheti naggyá hazánkat. Baráth Etele egykori, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, az EU-csatlakozásért felelős akkori kormánytag, a társaság elnökségének tagja felidézte Zalaegerszegen töltött pályakezdő építészi éveit, majd az MKT korábbi jeles tagjainak érdemeiről szólt. A szakma képviselete ma is meghatározza a gazdasági folyamatokat, összefüggéseket teremt a tervezés, az adottságok és a gyakorlati megvalósulás között. Dr. Csanádi Ágnes, a MKT zalai szervezetének alelnöke tekintette át az 50 év eseményeit, vázolta a szervezet fejlődését, szakosztályai, klubjai működését, a felsőoktatás támogatása iránti folyamatos elkötelezettségét, társadalmi szerepvállalását, karitatív tevékenységét. Kiemelte az 1992-es számviteli törvény kapcsán vállalt edukációs munkát és a balatoni térség gazdaságélénkítéséhez való hozzájárulást.

A jubileumon előadást tartott dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Bemutatta a magyarországi régiók gazdasági potenciálját, megállapítva azt, hogy a területi egyenlőtlenségek enyhítésén dolgoznak a döntéshozók, mert míg a főváros az egy főre jutó GDP esetében 156 százalékra teljesíti az EU-átlag 100 százalékot, addig a legjobb régió is csak 70 százalékra, ráadásul a tendencia stagnál. Az ágazati tervezés helyett vissza kell hozni a területi-térségi szempontokat, így a területfejlesztési tanácsok újra szerephez juthatnak. (A 2010-es évektől hanyatlott ez az elv.) A gazdaságélénkítés feltételeként a gyorsforgalmi közlekedés Zalaegerszeg kivitelével minden régiós központban megoldott, s a tervek szerint az agglomerációk erősödése miatt várostérségi, illetve határszéleket bekapcsoló (Kassa, Nagyvárad, Temesvár, Arad, Szabadka, Eszék)  fejlesztési irányok várhatók. Kiemelte az ipari parkok jelentőségét, ebben a ZalaZone a 2. helyen áll az országban.

A résztvevőket Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, kiemelve a társaság és az önkormányzat, a felsőoktatás és a vállalkozói kör együttműködésének eredményeit
Fotó: Pezzetta Umberto

A miniszter beszélt az EU-forrásokról, amelyek a jogállamisági eljárás lezárulása után érkezhetnek, de az állam addig is előfinanszírozza a fejlesztéseket. A 2021-2027 közötti időszakban Magyarországra várt MFF pénzügyi keret - 373 forintos euróval számolva - 9792 milliárd forintot, a helyreállítási eszköz több mint 2300 milliárd forintot tesz ki, amihez 4000 milliárd forint hitelkeret csatlakozhat.

A MKT zalai szervezetének elnöke, Berta László, a Zalaco Zrt. elnök-vezérigazgatója zárszavában az elmúlt évtizedek gazdasági problémái közt említette a permanens válságok sorozatát, a magas kamatokat, ami akadályozta a tőkebevonást, emlékeztetett a 2008-as forráselvonásra. A fiatalokat intette, a nehézségek velünk maradnak, de legyőzhetők.  

Dura Veronika, a Hevesi Sándor Színház művésze néhány szemelvényt olvasott fel a Zalai Hírlap írásaiból, melyek a MKT zalai szervezete működéséről számoltak be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában