Hírösszefoglaló

2023.06.28. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Bábjátékokkal fejlesztették az óvodások tehetségét a nagykanizsai Vackor Tagóvodában

Forrás: ZH

Bábjátékokkal fejlesztették az óvodások tehetségét a nagykanizsai Vackor Tagóvodában

A nagykanizsai Vackor Tagóvoda a Nemzeti Tehetség Program által meghirdetett „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” címen kiírt pályázaton immár negyedik alkalommal nyert. Ezúttal a nyelvi tehetséggondozást tűzték ki célul. A pályázati program, a tagóvoda sajátos arculatához igazodik, melyben hangsúlyos szerepet kapott a dráma és bábjáték sokrétű alkalmazása. A tagóvoda 1 millió forint támogatásban részesült, 30 órás tehetséggondozó műhelyfoglalkozások megvalósításához. Az elnyert összegből az eszközparkjukat is bővíthették, vásároltak tableteket és különféle textíliákat a bábok, illetve díszletek elkészítéséhez. A Meseláda, meseház, belsejében mit találsz? című tehetséggondozó foglalkozásokon a gyermek életkorának megfelelő irodalmi műfajokon, alkotásokon keresztül az értékközvetítésre helyezték a hangsúlyt - fogalmazott Lenkovits Szilvia, tagóvoda vezető. - Odafigyeltek arra, hogy anyanyelvi kifejezőkészségüket fejlesszék, s közben lehetőség nyílt érzelmeik kifejezésére is. A könyvtár és kiállítás látogatások során ismereteiket gazdagították, továbbá érdeklődésük, értékítéletük, kritikai érzékük szintén fejlődött. Az anyanyelvi nevelés lehetőségeivel, feladataival, átélt élmények biztosításával fejlesztették a gyermekek átlagon felüli adottságait, kreativitását, motivációját.

Női Vezetői Liga alakult Zalaegerszegen

Pár év szünet után újraszerveződött a kamara “női tagozata”, a Női Vezetői Liga alakuló, bemutatkozó összejövetelét Zalaegerszegen a Korona Szalonban tartották. Mint az ötletgazda, és alapító Vörös Anikó, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára elmondta, a Női Vállalkozói Klubjuk 2015-től kezdett működni. Ennek tevékenysége idővel elhalványodott, amiben közrejátszott a világjárvány is. Felmerült az igény az újjáalakulásra, de ekkor már szélesebb körben gondolkodtak. Nemcsak a vállalkozókat várják, hanem minden nőt, aki felsővezetői pozícióban tevékenykedik a gazdaságban, közigazgatásban, vagy más területen. A Női Vezetői Liga másik alapítója Molnár Ágota, az iparkamara alelnöke, a Gartner Intertrans Hungária ügyvezetője, aki céljaik bemutatásakor arról tájékoztatott: az Európai Unióban elvárt, hogy 2026-ra a felső szintű döntéshozók harmada a nők közül kerüljön ki. Hazánkban ez az arány 10.5 százalék, amivel utolsók vagyunk a V4 országok között. Harmadik alapítóként Balaicz Zoltánné felidézte, 2015-ben jött létre a Zalaegerszegi Női Szalon is. Számos rendezvénnyel vették ki részüket a város közösségi életből, működtették a Család és Karrier Pontot. Ezért fogadta örömmel a Női Vezetői Liga megalapításának ötletét, és csatlakozott a kezdeményezéshez. A bemutatkozás után Szily Nóra, egykori tévés személyiség, újságíró, pszichológus tartott oldott hangulatú előadást.

Tisztújítást tartott a zalaegerszegi KÉSZ – Illés Csaba az új elnök

Egyhangú döntéssel öt évre Illés Csabát, a Mindszenty-gimnázium pedagógusát választották a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Zalaegerszegi Szervezete elnökének a szerdán tartott tisztújító közgyűlésen, Dr. Bocsák Andrásné Dr. Gerencsér Erzsébetet pedig tiszteletbeli elnöknek. Az alelnöki tisztséget László Ferenc tölti be, titkárnak és küldöttnek Illés Csabánét, pénztárosnak Gerócsné Kocsi Évát választották. Illés Csaba elmondta beiktatási beszédében felvázolta elképzeléseit, melyek között kiemelten szerepel a helyi csoport megújítása, fiatalítása, valamint a társszervezetekkel, egyházakkal, közintézményekkel és önkormányzatokkal való még szorosabb kapcsolat és közéleti aktivitás, s nem utolsó sorban az online és offline közösségi terek, médiumok használata. Működésük során a hiteles keresztény lelkiséget hangsúlyozza, valamint az újraevangelizáció fontosságát, ami aktív imaéletet, tanúságtételt, példamutató hitéletet jelent a tagság részéről. Illés Csaba emellett ugyancsak lényegesnek tartja a világra való nyitottságot, amit előadásokkal, pályázatokkal, különféle rendezvényekkel és karitatív tevékenységgel, ifjúsági és családi eseményekkel képzel el.

Az éremgyűjtők kiállítása ezúttal is sokakat vonzott a keszthelyi színházba

Keszthely jeles személyiségeit ábrázoló érmeket és plaketteket mutattak be a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete keszthelyi csoportjának minapi börzéjén a Balaton Színházban. Farkas István, az MÉE nagykanizsai és keszthelyi csoportjának titkára arról beszélt a tárlat megnyitóján: a Balaton-parti város nagyjairól hazai viszonylatban sok érme és plakett készült, amelyek többségét az egyesület korábbi vezetői rendelték meg elismert művészektől, illetve a pénzverdétől. A szakember elmondta, a két tárlóban az érdeklődők szemügyre vehették például a gróf Festetics Györgyről készült remeket, illetve azt is, amely dr. Magyary Gerőt, a városi kórház korábbi főorvosát ábrázolja, aki a vérhasjárvány áldozata lett. A kiállításon bemutatták a Keszthely nagyjai című sorozatot, amelynek egyes darabjai – mások mellett – Szendrey Júliát, Asbóth Sándort, Fejér Györgyöt, a könyvtár névadóját, Kacsóh Pongrác zeneszerzőt, hírlap- és színműírót, illetve Egry Józsefet, a „Balaton festőjét” ábrázolják. Ezeket a 70-es években készült érmeket és plaketteket a fiatalon elhunyt Képíró Zoltán készítette, akinek emlékét tábla őrzi az intézmény előcsarnokában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában