Ez történt

2024.06.26. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A TDK-s hallgatók és konzulenseik csoportképe

Fotó: Gaál Eszter

A PE ZEK tudományos diákköri munkáját értékelték a zalaegerszegi kampuszon

Hosszú évek óta sikertörténet a tudományos diákköri munka a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában, melynek legutóbbi eredményeiről kedden számoltak be az egyetemi kampuszon, egyúttal bemutatták a legjobb hallgatói dolgozatokat közreadó Zalaegerszegi zsengék című kiadványt. A keddi összegző rendezvény résztvevői számára Decsi Péter, a PE ZEK főigazgatója foglalta össze az egyetem tehetséggondozó tevékenységét, a hallgatói elégedettség érdekében tett lépéseket, köztük például a tanulásmódszertan stúdium bevezetését az első évesek számára, mely az egyetemi tanulási szisztémához való eredményes alkalmazkodást segíti. A Tudományos Diákkör (TDK) keretében Zalaegerszegen a PE ZEK évfolyamain zajló hallgatói kutatásokról dr. Palányi Ildikó, a PE ZEK Gazdálkodási Kar dékánja szólt. Évente 10-20 hallgató dolgozik a TDK keretei közt, 2023-ban 14-en jutottak el az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK), ketten második helyezést érve el.

Országos kosárfonó szaktábor Gébárton

A héten kávás kosarat készítenek a haladók Zalaegerszegen Legeza Márta kosárfonó, a Népművészet Ifjú Mestere segítségével. Az országos kosárfonó szaktábor szervezői rajtuk kívül a kezdőkre is gondoltak, nekik Dulics Margit kosárfonó népi iparművész mutatja az alapfogásokat. A programot a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósította meg, immáron harmadik alkalommal. A fővárosból és Dunántúlról érkeztek a táborlakók, a nagy érdeklődést mutatja, hogy ilyen nagy létszámban – huszonöten – még sosem jöttek össze, tájékoztatta lapunkat Pozvai Andrea kulturális szervező. A táborlakók természetesen örömmel viszik haza a családnak, barátnak, illetve a saját felhasználásra szánt remekműveket pénteken este. A tervek szerint a Gébárti Alkotóház nyári táborainak terméséből – legalábbis a zalai résztvevők munkáiból – jövő ősszel kiállítást szeretnének majd rendezni, mondta búcsúzóul Pozvai Andrea.

Kisinas tábor a 6. és 7. osztályos diákoknak Nagykanizsán

A három nagykanizsai technikumban zajló duális képzésekkel is megismerkedhettek a 6. és 7. osztályos diákok a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kisinas táborában. Kedden a 27 fős csapat a Zsigmondy-technikum vendége volt. A sikeres rendezvény jelentőségéről, az általános iskolások élményeiről Oros Ildikó, az iparkamara pályaorientációs tanácsadója beszélt. Elmondta: a Kisinas tábort kilencedik éve az évzárók után tartják az általános iskolás 6., de főként 7. osztályos tanulói számára. Ők mindannyian pályaválasztás előtt állnak, és pontosan az a céljuk, hogy minél mélyebb betekintést kapjanak az ágazatokba. A Cserháti-, a Thúry- és a Zsigmondy-technikumban minden szakmába bepillantást nyerhetnek. Ezen kívül a heti programban szerepel még egy zalasárszegi autószerelő műhely felkeresése, és meglátogatnak egy zalakarosi szállodát, ahol a turizmussal és vendéglátással ismerkedhetnek meg.

A keszthelyi pedagógusokat köszöntötték a közelmúltban a Balaton Színházban

A keszthelyi pedagógusokat köszöntötték a közelmúltban a Balaton Színházban. Az önkormányzat a díszdiplomások mellett minden intézmény két-két dolgozójának munkáját ismerte el. Aranydiplomát vehetett át Kámán Éva, aki 1973-ban szerzett tanítói oklevelet. 1980-ban kezdett el tanítani a Csányi-iskolában és még nyugdíjazása után is tíz évet a hivatásának, a diákoknak élt. Kámán Éva mellett Baráth Sándorné vehetett át gyémántdiplomát, ő 60 éve szerzett oklevelet. Egyházi József András pedig 1958-ban végezte el a tanítóképzőt, ezért vasdiplomát kapott egykori alma materétől. A jubilálókat és a gyakorló pedagógusokat Vozár Péterné köszöntötte. Az alpolgármester felidézte tanítói pályáját és elismerően szólt a pedagógusok nemzedékeken átívelő nevelő és értékadó munkájáról. A hagyományokhoz híven minden oktatási és nevelési intézményből két-két pedagógust tüntetett ki az önkormányzat az intézményvezetők javaslatai alapján. Összesen 28-an vettek át oklevelet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában