Erdélyi gyermekeket nyaraltattak

2024.08.30. 17:26

Az egyik legkeletibb magyar településről érkeztek

Több mint ezer kilométeres távolságból, a történelmi Erdély egyik legkeletibb településéről, a közel ötezer lakosú Gyimesbükkről érkeztek Zalába azok az általános iskolás korú gyerekek, akik a zalacsébi Erdeifaluért Alapítvány szervezésében nyaralhattak Magyarországon. A programon 14 diák vett részt.

Gyuricza Ferenc

A táncházhoz a zenét a szintén erdélyi Antal Tamara, valamint a gardonon is kiválóan játszó buszsofőr, Sárig Zoltán biztosította

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az Erdeifaluért Alapítvány évek óta szervez erdélyi gyermekek számára nyári programokat. A Covid-járvány miatt ugyan ezen tevékenységüket 2020-ban egy időre fel kellett függeszteniük, ám tavaly sikeresen újraindították azt, s idén is fogadtak 14 gyermeket, akiket három felnőtt, két pedagógus és egy buszsofőr kísért el. 

A búcsúesten a helyiekkel közös táncházban vettek részt az erdélyi gyerekek
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az erdélyi gyerekek magyarországi nyaraltatása az egyik kiemelt célja az alapítványunknak – mondta Mikó-Baráth György, az alapítvány elnöke. – Ezt a saját erőnkből nem tudnánk megtenni, szükségünk van hozzá támogatókra. Magánszemélyek és vállalkozások éppúgy segítenek bennünket, mint a helyi vagy a zalaegerszegi önkormányzat.

Mikó-Baráth György hozzáteszi: igyekeznek olyan programokat szervezni a gyerekeknek, amelyek valóban élményt jelentenek számukra. Jártak a Reziben található dinó-parkban, voltak a Balatonnál, több helyen is strandoltak, felléptek a salomvári falunapon, míg az utolsó napon – már hazafelé tartva – Nagymaros és Visegrád környékét látogatták meg. Ezt megelőzően a zalacsébi kultúrházban helyi és környékbeli lakosokkal közösen egy vidám hangulatú táncházban vettek részt.

- A gyerekek többségének ez a kirándulás jelenti a nyaralást – egészítette ki Antal Erzsébet magyar nyelv és irodalom szakos tanár, aki többször volt már a Zalába látogató erdélyi csoportok kísérője. – Szinte valamennyien olyan családok tagjai, amelyek mezőgazdasággal, állattartással foglalkoznak, így a nyári iskolai szünet idején kevésbé van lehetőségük elutazni otthonról, nagy részük a munkákba is besegít. Ezért mindig nagyon sok a jelentkező a magyarországi kirándulásra, és aki egyszer járt itt, az általában szeretne is visszajönni.

- Valamennyi gyermek a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola tanulója – folytatta Jánó Melinda, a másik kísérő pedagógus. – Ez az egyetlen magyar nyelvű oktatási intézmény Gyimesbükkön, ahol sajnos már csak ötven százalékban laknak magyarok. A településünkről azt kell még tudni, hogy ez az egyedüli magyar község, ami már Moldvához, Bákó megyéhez tartozik, a szomszédos magyar lakosú falvak mind az erdélyi Hargitában találhatóak. Ezért az érvényesülés miatt sok gyermeket inkább a román nyelvű iskolákba iratnak be a szüleik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában