Egyetemi tangazdaság a magyar agráriumért

2024.08.22. 19:30

Az új társaság négy megye öt telephelyén működik – a hallgatókért s a gazdákért

Megújul a gyakorlati képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, miután befejeződött az ezt és a kutatást szolgáló cégek és intézmények integrációja. A MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. már tavaly januárban megalakult, a keszthelyi Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. névváltoztatásával.

Péter B. Árpád

Keszthelyi idill – mezőgazdasági haszonnal

Fotó: MATE

Az új gazdasági társaság gödöllői központtal működik, s négy megyében, öt telephelyen, összesen 3548 hektáron gazdálkodik. Az egyetemi cég szántóföldi növénytermesztéssel, kertészettel és szőlészettel foglalkozik, emellett számos állattartó teleppel rendelkezik, ahol több mint 14 ezer jószágot látnak el minden nap. A hallgatók így megismerkedhetnek a baromfi, a víziszárnyas, a nyúl, a sertés, a juh, a szarvasmarha, a bivaly, a szamár, a szarvas, valamint a ló tartástechnológiájával.

A gödöllői Babat-lovarda is része az agráregyetem új cégének
Fotó: MATE

A MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. 2023 januárja óta integrálta – a Georgikon után – a Kaposvári és a Szent István campus tangazdaságait, s tavaly már mintegy kétezer hektáron végzett gyakorlati oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységet Gödöllőn, Keszthelyen és a somogyi megyeszékhelyen. Később csatlakozott e sorba a kaposvári MATE Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tangazdasága is.

A folyamat azonban ezzel koránt sem ért véget: tulajdonosi döntés alapján idén januárban megkezdődött a bőszénfai szarvasfarm, a keszthelyi Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központ, a kaposvári Pannon Lovasakadémia, illetve a Budai Campus soroksári kertészeti tangazdaságának beolvadása is.

A kaposvári precíziós tejtermelő laboratóriumot is integrálta a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft.
Fotó: MATE

Ez a procedúra most, a nyár végére jogilag is lezárult, így a MATE – tangazdasági cége révén – szinte az agrárium összes ágazatában biztosítani tudja a hallgatók gyakorlati képzését, fejlődését.

Az agráregyetem 2025 őszéig hárommilliárd forintos fejlesztéssel megújítja a gyakorlati képzés infrastruktúráját, amelyből kétmilliárdot két pályázaton nyert el az intézmény, a fennmaradó összeget pedig a folyamatosan fejlődő MATE biztosítja, saját forrásaiból.

Ebből a pénzből az intézmény három legnagyobb campusán – köztük a Georgikonon – fejlesztenek, szolgálva a hallgatókat és a gazdálkodókat egyaránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában