Hétfőn reggel a kereszteződésekben szükség lehet erre a tudásra

2024.08.30. 18:00

Ön ismeri a karos forgalomirányítás jelzéseit?

Hétfőn elkezdődik az iskola, ami új helyzetet teremt a közlekedésben is. Az intézmények közelében megnövekszik a gyalogos, kerékpáros és autós forgalom, ezért a rendőrség – a dugók elkerülése érdekében – karos forgalomirányítással segít csillapítani a reggeli és délutáni csúcsforgalmat. De vajon az autósok és a gyalogosok tisztában vannak a karjelzésekkel?

Pásztor András

Szappanos Kitti, a Nagykanizsai rendőrkapitányság törzsőrmestere a karos forgalomirányítás jelzésit mutatja be

Fotó: Szakony Attila

Lapunk munkatársainak és ezáltal az olvasóknak is Szappanos Kitti, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság törzsőrmestere tartott bemutatót. Mint mondta: tapasztalatai szerint sok olyan járművezető közlekedik az utakon, aki nincs tisztában a karos forgalomirányítás jelzéseivel.

Karos forgalomirányítás
Hétfőtől több zalai városban is karos forgalomirányítással segítik a reggeli csúcsforgalom csillapítását a rendőrök
Fotó: ZH-Archívum

A karos forgalomirányítás jelzései

–  Az útkereszteződéshez érve mindig figyeljük meg azt, hogy a rendőr milyen testhelyzetben áll –  kezdte az oktatást Szappanos Kitti. –  Ha a rendőr mellkasát vagy a hátát látjuk, akkor tilos a továbbhaladás, meg kell állni a kijelölt gyalogátkelőhely előtt, a Stop-vonalnál, vagy ha útburkolati jel ezt nem jelzi, akkor a kereszteződés előtt, hiszen ez esetben a rendőr vállával párhuzamosan halad a keresztforgalom.

A rendőr bal vállára párhuzamosan érkező járművek haladhatnak a rendőr mögött egyenesen, kanyarodhatnak jobbra kis ívben, illetve a rendőrt megkerülve balra is.  A rendőr jobb vállával párhuzamosan érkezők haladhatnak a rendőr előtt egyenesen, kanyarodhatnak jobbra kis ívben, illetve a rendőrt megkerülve balra is. Ilyen esetben figyelni kell a kanyarodási szabályokra, hiszen az egyenesen haladó járműveknek és a gyalogosoknak meg kell adni az elsőbbséget.

– Ha a rendőr bal vagy jobb vállára párhuzamosan érkező járművek felé felemeli a kezét, az azt jelenti, hogy számukra a továbbhaladás tilos, hiszen ez estben a másik oldalról érkezők haladhatnak egyenesen, kanyarodhatnak jobbra kis ívben, illetve balra kis ívben, tehát a rendőrt nem kell megkerülni – folytatta a törzsőrmester. – Ha a rendőr kinyújtja maga elé a karját, akkor a tőle jobbról érkező járműveknek meg kell állni, hiszen ez esetben a forgalom a rendőr bal oldaláról fog érkezni. Ugyanez a szabály fordított helyzetben is.

A sebesség csökkentése, növelése

Természetesen egyéb kiegészítő jelzések is vannak, például ha a rendőr a kezével lefelé mutat, akkor a sebességet csökkenteni kell, ha viszont maga felé húzza a tenyerét, akkor a sebesség növelésére szólít fel.

Bár ez csak egy gyorstalpaló volt, de talán sikerült némi támpontot adni az autósoknak. Hogy ki mennyire tette magáévá a fent leírtakat, az legkésőbb hétfőn reggel kiderül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában