Ez történt

2024.08.22. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A kerékpáros városszemle résztvevői a Rheinmetall üzeménél (balról): Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Vereckei Csaba Iván vármegyei rendőrfőkapitány, Ladányi Ibolya, a PE ZEK főigazgató-helyettese, Takács Ottó Alajos vármegyei katasztrófavédelmi igazgató, Horváth A. Attila, a Zalai Hírlap főszerkesztője, Besencziné Nagy Kornélia és dr. Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója, Frauenhoffer Márta, a Zalaegerszegi Televízió ügyvezetője

Fotó: Pezzetta Umberto

Kerékpáros városszemle Zalaegerszegen, tizedik alkalommal

Tizedik alkalommal szervezte meg szerdán Vigh László országgyűlési képviselő azt az augusztusi városbejárást, amely során zalaegerszegi nagyberuházásokról és aktuális fejlesztésekről tájékozódnak a jelen lévő zalai közéleti szereplők, intézményvezetők. Az idei kerékpáros városszemle a Rheinmetall-nál kezdődött. A gyár működésével, az itt készülő járművek technikai részleteivel ismerkedtek először a kerékpáros városszemle résztvevői, akik az üzem saját tesztpályáját is bejárhatták. A második helyszín a Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac volt, ahol Sümeginé Horváth Anita intézményvezető mutatta be a kínálatot és adott ízelítőt a színes programokból, majd a Zrínyi-gimnázium új kerítését és felújított külső épületét nézték meg a biciklizők. Végül a Gébárti-tavi étteremben összegezték a tapasztalatokat a szemle résztvevői, akikhez dr. Sifter Rózsa főispán, Balaicz Zoltán polgármester és dr. med.habil. Gasztonyi Beáta, a vármegyei kórház főigazgatója is csatlakozott.

Halálos gázolás Nagykanizsán

Még kora reggel is tartott a helyszínelés Nagykanizsán, a Kossuth téren, ahol a rendőrség tájékoztatása szerint augusztus 22-én 6 óra 20 perc körüli időben a Kossuth tér 22. szám előtt egy hulladékszállító teherautó elütött egy 37 éves helyi lakost, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. A rendőrség az ügyben eljárást indított. 

Közösségüket ünnepelték a zalabesenyőiek

Augusztus 20-án délután Zalabesenyőben régi bevett szokásként a közösségi ház udvarán együtt ünnepelték Szent István királyunkat, az államalapítást, az új kenyeret a helyiek. "A siker mindig az összefogásban, az együttműködésben, a közösségben rejlik. A hagyományok őrzésével, az elődök munkájának, kulturális értékeinek megbecsülésével és továbbadásával formálódhatunk igazi közösséggé, ez kell, hogy irányítsa a következő évtizedek, évszázadok tevékenységét is", hangsúlyozta beszédében Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, a városrész önkormányzati képviselője, aki Balaicz Zoltán polgármesterrel és Aigner Géza plébános társaságában megszegte és szétosztotta a besenyőiek saját termésű és sütésű kenyerét. 

Jelentkezési rekord a MATE-n

Két év alatt majdnem megduplázódott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre (MATE) pótfelvételizők száma. Prof. Gyuricza Csaba rektor előrebocsátotta, a keszthelyi Georgikon campust is magába foglaló intézmény kifejezetten sikeres időszakot zárt, hiszen az általános felvételi eljárásban 3200-an kerültek be az egyetemre, hozzájuk pedig a pótfelvételi során további 826 gólya csatlakozhat. Emellett rendkívül keresettek az ősszel induló szakirányú továbbképzések is, amelyekre mintegy 350-en jelentkeztek. A korábbi évekhez képest radikálisan növekvő tendencia tapasztalható a pótfelvételire jelentkezők számában, ez az adat ugyanis 86 százalékkal emelkedett a 2022-eshez képest, s meghaladta a tavalyi rekordév számait is. A legtöbben agrár (392), pedagógus (222) és műszaki (103) területre „pályáztak”. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában