Ez történt

2024.08.30. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Árvaszúnyogok lepték el a Balatont

Fotó: ZH

Vöröskeresztes véradóbusz a Vadpörkölt Fesztiválon

Véradóbusszal érkezik a zalaegerszegi Vadpörkölt- és Borfesztiválra a Magyar Vöröskereszt Zala Vármegyei Szervezete. Az országos igazgatóság által rendelkezésre bocsátott vadonatúj járművön a donorokat várják, mellette a sátorban pedig egészségügyi méréseket végeznek, valamint interaktív elsősegély-bemutatót tartanak, hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. Szeptember 6-án, szombaton 14-18 óra között várják a véradókat a Kazinczy téren a nagytemplom előtt, másnap, szeptember 7-én 10-15 óra között ugyanitt az Országos Vérellátó Szolgálat tart retró véradást. Bátorítanak mindenkit a részvételre. Ezenkívül interaktív elsősegély-bemutatóval készülnek a Vöröskereszt munkatársai, aminek keretében többek között baleseti szimuláció során újraélesztést, betegmozgatást láthatnak az érdeklődők. A laikus elsősegélynyújtáson túl három napon át lakossági szűréseket végeznek a sátorban, így többek között a testzsírösszetételünket, a vércukorszintünket, a vérnyomásunkat és a véroxigénszintet ellenőriztethetjük a helyszínen.

Elrendelték a zalaegerszegi droghálózat öt tagjának letartóztatását

Kábítószer-kereskedelem miatt elrendelte a Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája csütörtökön öt férfi letartóztatását. Dr. Bartalné dr. Mentes Judit sajtószóvivő csütörtökön közölte: kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indítványozta a Zalaegerszegi Járási Ügyészség egy zalaegerszegi presszóban évek óta drogot árusító férfinek, valamint a neki kábítószert beszállító hálózat négy tagjának letartóztatását. A Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája augusztus 29-én 30 napra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának, valamint a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében. A gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, így a végzés nem jogerős. 

A kémia tantárgy népszerűsítésére

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ az idén először szervezett középiskolai tábort a természettudományok és a kémia tantárgy népszerűsítése érdekében a tanévkezdés előtti utolsó héten. A nagykanizsai táborról Gerencsérné Dr. Berta Renáta megbízott főigazgató elmondta: a foglalkozások célja, hogy a fiatalok minél szélesebb területeit megismerjék a kémiának, ezzel is megkönnyítve a felvételi döntésüket. A diákok minden napjukat számolással, laborgyakorlatokkal és pályaorientációs időszakokkal töltik. A pályaorientációs foglalkozások során ellátogattak a Hidrofilt Kft. telephelyére. Ezt követően gyógyszergyári feladatokkal ismerkedtek meg a Batthyány-gimnázium rendezvénytermében, ahol egy vezető gyógyszerész segítségével készítményt állítottak elő. Ezután a BASF vállalat munkatársai tartottak pályaorientációs foglalkozást. Ezt követte a "Fűben fában orvosság" című előadás, amelynek keretében számos gyógynövény, szörp és tea hatásaival ismerkedhetnek meg. A hét zárásaként egy közösségépítő, természettudományos foglalkozáson vehettek részt egy fiatal csapat irányításával. 

Árvaszúnyogok lepték el a Balatont

Az árvaszúnyog tömeges rajzását figyelhetjük meg a Balatonnál. Ez a szúnyognál nagyobb méretű, zöldes színű rovar napközben a part menti növényzeten pihen és csak zavarásra reppen fel, rajzása esténként jellemző. A balatoni árvaszúnyogok egyik jellegzetes, nagytestű fajáról van szó, a latin neve Chironomus balatonicus. Fontos tudni róla, hogy nem csíp, nem kell tartani tőle.Az árvaszúnyog lárvája a Balaton üledékében nevelkedik, és onnan rajzik ki, jellemzően két nagyobb hullámban, tavasz végén/nyár elején és augusztus-szeptemberben. A Szigligeti és a Keszthelyi medencében jóval gyakoribb, mint a tó más területein, ugyanis az algában gazdagabb területeket kedveli.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában