Séta a lelőhelyek és a történelmi épületek között

2024.09.07. 09:19

Különleges gyógynövény-kalandtúra a belvárosban

Zalaegerszeg történelmi belvárosában több helyütt találhatók gyógynövények, és vele összefüggésben olyan épületek is, amelyek emlékét már csak iratok őrzik. Ilyen a piactér környékén a valamikori Csapó utca, ahol a város első ispitája állt.

Antal Lívia

Tódor Tamás idegenvezető és Bolla Barbara okleves gyógynövény technológus vezette gyógynövény-kalandtúrát, amely sokakat vonzott

Fotó: Pezzetta Umberto

A Tourinform iroda által Javasasszonyok, gyógynövények és herbáriák címmel szervezett péntek késő délutáni ingyenes sétán erről is hallhattak a résztvevők. 1701-től állnak rendelkezésre az egerszegi lakosok végrendeletei. A legelső fennmaradtból ismert, hogy létezett, amelyben a végrendelkező fát hagy örökül az ispitára. Ez ugyanúgy a koldusok vendégházául szolgált eredetileg, mint a kórház elődjének számító, mondta el Tódor Tamás idegenvezető, a Tourinform iroda marketingreferense. Amikor 1848-ban kórház nyílt a hagymasisakos ispitából, két gyógyszertár is működött mellette. A mai Postapalota helyén állt az egyik, és vele szemben a Szentháromság patika. Ebben a két gyógyszertárban gyógyfüvekből cseppeket, forrázatokat és más gyógyhatású készítményeket lehetett kapni.

A gyógynövények történetéről, fajtáiról, gyógyhatásairól, terápiás célú felhasználási módjairól Bolla Barbara természetgyógyász-fitoterapeuta, okleves gyógynövény technológus adott részletes tájékoztatást a séta résztvevőinek. Első helyszínként a piactéren, nem véletlenül, hiszen mellette található a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár két éve kialakított fűszerkertje. Itt többféle gyógynövényt gondoznak a bibliotéka munkatársai, mely fajtákból a szakértő is hozott saját kertjéből. Többek között levendulát, zsályát, mentát, oregánót, amelyeknek több faja is létezik. Továbbá borsmentát, amit a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben az év gyógynövényének választott. 

A séta következő állomása a Deák tér volt, ahol a jégkorszakot is túlélt fafajjal, a Ginkgo bilobával ismerkedhettek meg a résztvevők. A Kossuth téren pedig megemlékeztek az első gyógyszertárakról. A Tourinform iroda a Zalaegerszegi Vadpörökölt- és Borfesztiválhoz kapcsolódóan szervezte meg a gyógynövény-kalandtúráját. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában