Szüreti felvonulás vigalommal

4 órája

Evett ön már finom nagykutasi kemencés rétest?

A hagyományokhoz híven szombaton ízletes rétesekkel és hagyományőrző programokkal várták az érdeklődőket Nagykutason, amiről Imre Vanda számolt be lapunknak.

Zaol.hu

Így készültek az ízletes, kemencés rétesek

Forrás: ZH

„A programok már kora reggel kezdődtek, amikor a helyi lakosok és a környező településekről érkezett vendégek közösen fogtak neki a kemencés rétes elkészítésének. Ahogy a kézzel nyújtott házi rétesek a kemencébe és a sütőbe kerültek, az illatok betöltötték a környéket, a hagyományos recept szerint készült rétesek pedig mindenkit kísértésbe ejtettek.

Délután a Pajtaszínháznál gyülekeztek a résztvevők, hogy 14 órakor elinduljon a látványos Szüreti Felvonulás. A menet élén egy feldíszített lovas kocsi haladt, amelyen elsősorban a Kisbíró, a Bíró és a Bíróné kapott helyet. A felvonulók között néhányan népviseletbe öltöztek, mások vicces jelmezekbe bújtak, volt pap, apáca, kéményseprő, postás, és a cigány asszonyokból sem volt hiány. 

Vidám menet járta a nagykutasi utcákat
Forrás: ZH

A menet több helyen is megállt, ahol az ott lakók pogácsákkal, süteményekkel és itallal kínálták a résztvevőket. Ilyenkor a felvonulók megpihentek, közösen énekeltek és táncra perdültek, mielőtt továbbindultak volna.
A felvonulás biztonságát a helyi polgárőrség biztosította, így a járművek és a lovasok zavartalanul járhatták be a falu utcáit.

Amikor a résztvevők visszaérkeztek a Pajtaszínházhoz, elkezdődtek a kulturális programok. A napot Debrei Zsuzsanna és Hertelendy Attila operett előadása nyitotta meg, amely az ismerős dallamokkal sokakat dalra is fakasztott. Az operett után a Tőzike Dalkör lépett színpadra Andrásfáról, akik hagyományos magyar népdalokkal szórakoztatták a közönséget.

A program a Bibrics Néptáncegyüttes fellépésével folytatódott, melynek tagjaként számos helyi gyermek is bemutatta tánctudását, és látványos produkcióval örvendeztetve meg a nézőket. Később a Telekesi Népdalkör is színpadra lépett, tovább emelve a rendezvény hangulatát.

Kulturális programokról is gondoskodtak a szervezők
Forrás: ZH

A rétesek kóstolására és a vacsorára az esti programok után került sor, amikor a látogatók végre megízlelhették a délelőtt elkészült hagyományos finomságokat. Az estét egészen hajnalig tartó buli zárta, ahol a Tomee buli gondoskodott a fergeteges hangulatról. A zenés mulatságon minden korosztály megtalálta a helyét a táncparketten.

A Nagykutasi Szüreti Felvonulás és Rétesfesztivál idén is bebizonyította, mennyire fontos a hagyományok ápolása és a közösség összetartása a település életében. A résztvevők élményekkel gazdagodva tértek haza, és már most várják a következő eseményt, hiszen október 12-én a település egy szuper Polgárőr napra készül, szeretettel várva a helyieket és a környékbelieket egyaránt.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában