Ezúttal 344 hatalmas kopoltyús akadt a horogra a több mint egy hét alatt

2 órája

Haraptak az óriáspontyok a Balatonban

A BHSZ Bait Bait Team győzelmét hozta a 12. Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászversenyen. Európa leghosszabb, ilyen jellegű viadalán haraptak az óriáspontyok a Balatonban, s horogra akadt 30 kilónál többet nyomó kopoltyús is.

Péter B. Árpád

Idén haraptak az óriáspontyok, sőt, előfordult dupla fogás is rövid alatt. Képünkön az SNK Borza Lake, illetve egy 21,5 s egy 18,55 kilós „halacska” Fotó: NBBH

A 186 órán át tartó viadalon 150 csapat vallatta a tavat szerte a Balaton körül, így például Keszthelyen, s a nyugati medence számos pontján. A résztvevők között ott volt Kondor Géza, Révfülöp polgármestere és Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodás Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is. Lehet, az ő tiszteletükre (is): idén haraptak az óriáspontyok.

Esőben is haraptak az óriáspontyok. Balatonszepezden szinte egyszerre „érkezett” egy majdnem 22, s egy 14,5 kilós példány Fotó: NBBH

Haraptak az óriáspontyok

Összesen 344 ponty akadt a horogra a több mint egy hét alatt. Az összesített eredménybe csak a 12 kilónál súlyosabb példányok számítottak, s ezek közül is az öt legtekintélyesebb méretűt vették figyelembe csapatonként. A győzelmet a BHSZ Bait Bait Team szerezte meg 107,950 kilónyi kopoltyússal, a második a Nikl Big Carp Team (98,450 kilogramm) lett, a dobogó harmadik fokára pedig Dá-Fincsi by Illusive product team állhatott (96,1).

Majdnem olyan, mint a szerelem: ezért is meg kell küzdeni… Fotó: NBBH

Bőséggel jöttek a nagy halak

A szervezők összesítése szerint 15 pluszos halból 151, húsz kiló felettiből 33, huszonöt kilónál nehezebből pedig nyolc darab akadt horogra. A legnagyobb kopoltyús 31,975 kilót nyomott, s ez közel van a 12 éves versenyrekordhoz, ami 33,650 kilogramm.

S ha már statisztika: a kifogott halak átlagsúlya 16,15 kiló volt, s idén a megakasztott és mérlegelt példányok összesen 5556 kilogrammot nyomtak. Tőpontyból 31,975, tükörpontyból pedig 28,275 kiló volt a legnagyobb horogra akadt egyed.

Éjjel is ment a küzdelem a Balatonon Fotó: NBBH

Öröm horgászni

A sorsolás előtt kiderült, a 150 csapat mindegyikének van „álomhelye”, de mint mondták, bármerre is veti őket a szerencse, nagy baj nem lehet, hiszen a Balaton-part bármely pontján öröm horgászni kilenc napon át

Majdnem 32 kilós az idei rekorder

Az idei legnagyobb példányt a békéscsabai SCS Fishing Team Balatonakalinál emelte partra, és mint Szabó János, a csapat kapitánya elmesélte: a hal nem tanúsított nagy ellenállást.

– Amikor a 600-650 méterre behelyezett szerelék fölé értünk, olyan volt, mintha az akadóba került volna. Mivel van vadvízi rutinom, átvettem társamtól, s kisvártatva, egy határozottabb emelés után kiderült: egy termetes halról van szó, nem pedig akadóról. Így rövid fárasztás után már várhattuk is a mérlegelést – elevenítette fel Szabó János.

A Bojlis naplója s egy 23,675 kilós példány
Fotó: NBBH

Már ismerős…

Ezt a majdnem harminckét kilós pontyot 2020-ban is kifogták. Akkor még „csak” 26 kilogrammot nyomott, s szintén itt, Balatonakali közelében akadt horogra. 

A Balatoni fiúk egyik hatalmas „zsákmánya”. Azt is üzenhette volna előre – az Eddával –: éjjel érkezem…Fotó: NBBH

A verseny – számokban 

  • ez a világ leghosszabb ideig tartó pontyfogó versenye, ezúttal szeptember 27-én 14 órától október 5-én 8 óráig tartott
  • 150 csapat 750 horgásza próbált minél nagyobb pontyokat kifogni a Balatonból 
  • idén a 12 kilogramm feletti példányok számítottak 
  • az abszolút győztest az öt legnagyobb hal összsúlya alapján hirdették ki

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában