Alapvető élelmiszerekre van ahol bőven, máshol szinte semmi

2 órája

Mire elég a minimálbér?

Zsebbevágó kérdés szó szerint, hogy mennyi a jövedelmünk. Természetesen nem szeretnénk más zsebében kotorászni, ám mindennapjainkat nagyban meghatározza, hogy mit vásárolhatunk a minimálbérből, átlagkeresetből. Ma Magyarországon az effektív minimálbér összege 306 ezer forint körül mozog. Annak néztünk utána, hogy ez Európában máshol mennyi, s vajon ki tudja minden gond nélkül megvásárolni a minimális alapvető élelmiszereket.

Mozsár Eszter

Ki és mit tud kigazdálkodni a fizetéséből?

Forrás: Shutterstock

Vannak országok Európában, ahol nincs is minimálbér, így például Ausztria, Dánia, Finnország, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Olaszország, Svédország és Svájc másképp biztosítja ezt a jövedelmet. Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint továbbra is nagy különbségek mutatkoznak a minimálbérek között az egyes uniós tagállamokban. A 2024. januári adatok szerint Luxemburgban a legmagasabb a minimálbér havi 2571 euróval. A legalacsonyabbat, 477 euró minimálbért Bulgáriában kapnak kézhez az emberek. 

A minimálbér alakulása Európában
Forrás: eurostat

A minimálbér vásárlóereje

A felmérés három csoportra osztja a tagállamokat aszerint, hogy 1500 euró felett, 1001-1499 között, illetve 1000 euró alatt kapnak minimálbért az állampolgárok. Magyarország a harmadik csoportba tartozik, ahol a nemzeti minimálbér 1000 PPS és 1250 PPS mutatója között van. A PPS (Purchasing Power Standard) a minimálbér vásárlóerő egységét fejezi ki. 

A minimálbérek közötti eltérések az árszínvonalbeli különbségekkel való kiigazítás után lényegesen kisebbek, írja a behaviour internetes portál. „A vásárlóerővel kiigazítva Németország áll az élen 1883 PPS minimálbérrel, ami azt jelzi, hogy a helyi megélhetési költségeket figyelembe véve a német munkavállalók viszonylag nagyobb vásárlóerővel rendelkeznek a minimálbérből származó keresetükből.”

Nyolcan egy kosárban

No, de egy adott ország minimálbéréért mi kerülhet a képzeletbeli bevásárló kosarunkba? Egy tavalyelőtti, a Picodi.com (vásárlást segítő platform) által létrehozott, alapvető élelmiszerekből álló kosárral vizsgálta a világ mintegy 70 országát. Sarkosan megfogalmazva, ez a nyolc alapvető cikk fedezi általában egy ember napi élelmiszer szükségletét: kenyér, tej, tojás, rizs, liszt, hús, gyümölcs és zöldség. Ezt a platformot egyébként 35 országban mintegy 6 millió ember használja, akik átlagosan 37 százalékkal olcsóbban vásárolnak az interneten. 

Vannak országok, ahol az alapvető élelmiszereken túl mást is vehetnek a minimálbérből
Forrás: ZH

Természetesen a magyar konyha és gasztronómia eltér ettől az alapvető kosártól, ám arra jó, hogy eljátsszunk a gondolattal, mit vásárol egy szlovák, finn, amerikai, kanadai vagy ausztrál, minimálbérből élő állampolgár. 

A legjobb árarány (6,5-7,7 százalék) az alapvető élelmiszereknél az Egyesült Királyságban, Írországban és Ausztráliában volt. Magyarország közel 24 százalékos eredményével a középmezőnyben, a 37. helyen állt, megelőzte Szerbiát, Bulgáriát, ám a csehek, lengyelek, szlovákok mögött álltunk. A felmérés szerint például a Fülöp-szigeteken, Indiában, Indonéziában, Thaiföldön és Vietnámban a minimálbér több mint felét kell kiadni alapvető termékekre. Nigériában viszont a minimálbérért ezt a termékkosarat meg sem tudjuk tölteni.

Mi a helyzet az átlagkeresettel?

A rendszeres, plusz juttatás nélküli bruttó átlagkereset Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal szerint 598 200 forintra becsülhető. Ám ne feledjük, ezt a statisztikát nem kis mértékben torzítja a társadalom „felső tízezerét” kitevő, nagyon jól kereső 1 százalékának a fizetése. 

A bruttó átlagkereset Magyarországon 2023-ban nemzetgazdasági áganként

Másik érdekes adat, miszerint 2022-ben hazánkban tovább nőtt a háztartások jövedelme, illetve 2015 és 2022 között a háztartások egy főre jutó nettó jövedelme reálértéken 43,6 százalékkal emelkedett. 

„Júniusban a reálbérek növekedése 9,3 százalékot tett ki, azaz 2023 szeptembere óta már tizedik hónapja nő a családok jövedelmének vásárlóereje” – értékelte a KSH adatait Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Más vélemények szerint két évtizede romlik hazánkban az életszínvonal. 

Mint köztudott, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) legutóbbi ülésén döntés született arról, hogy a minimálbérnek három év alatt el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát. A legkisebb kötelező munkabér a jelenlegi bruttó 266 800 forintról 326 ezer forintra, azaz 22 százalékkal emelkedne jövőre.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában