Mit csináljunk a betétdíjas termékekkel?

3 órája

REpont körüli káosz, nem működnek a visszaváltási pontok a kistelepüléseken

Bár ma már szinte valamennyi forgalomba hozott italtermék fém, műanyag vagy üveg alapanyagú csomagolása betétdíjas terméknek minősül hazánkban, ám az ország kistelepüléseinek többségén továbbra sincs lehetőség arra, hogy ezeket a palackokat és dobozokat visszaváltsuk. Még az olyan falvak többségében sincs REpont automata, ahol működik bolt, nemhogy a kereskedelmi egységek nélküli településeken.

Gyuricza Ferenc

Ezért aztán a falvakban élők többsége számára gyakorlatilag nincs más lehetőség, mint egy nagyobb településre elvinni ezeket a kiürült csomagolásokat, hacsak nem dobják ki őket a szemétbe, amivel viszont elbuknák a visszaváltásért járó 50 forintot. A kérdés csupán az, hogy van-e elegendő türelem, s persze hely a lakásukban, ahol tárolni tudják a palackokat, dobozokat, amíg célirányosan fel nem keresnek, vagy útba nem ejtenek – például egy városi bevásárlás során – egy REpont automatát.

repont
Murarátkán sem REpont automata, sem olyan kereskedelmi üzlet nincs, ahol meg lehetne oldani a betétdíjas termékek visszaváltását – mondja Gyergyák Zoltán polgármester. Fotó: Gyuricza Ferenc

Pedig elvileg lenne lehetőség kistelepüléseken is a betétdíjas termékek visszaváltására, ugyanis annak van egy „kézi” rendszere, ami a következőképpen működik. Elvisszük a terméket visszaváltási pontra, ahol az üzemeltető a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által biztosított applikációs készülék segítségével beolvassák annak vonalkódját és piktogramját, s máris visszakapjuk az árát. A probléma csupán az, hogy bárhol érdeklődtünk, azt a választ kaptuk: ez a rendszer jelenleg nem működik.

Május óta várja a szolgáltatás elindítását

A göcseji térségben három falusi kisboltot is üzemeltető Lakatos Dezső már májusban megkötötte a szerződést egy kustánszegi visszaváltási pont létesítésére, a MOHU-tól azonban a mai napig nem kapta meg hozzá a szükséges technikai hátteret, vagyis a fentebb említett applikációs készüléket. Ha érdeklődött, vagy sürgette annak leszállítását, udvariasan türelmet kérte tőle, de érdemben nem történt semmi. A kereskedő szerint kaotikus az egész betétdíjas rendszer. 

- Jelenleg a saját kontómra veszem vissza a vásárlóktól az italos palackokat, arra várva, hogy a MOHU végre megtegye a szükséges lépéseket a visszaváltási pont tényleges üzemeltetéséhez – fakad ki. – Ez azt jelenti, hogy odahaza ürítettem ki egy helyiséget, hogy ott tudjam tárolni a most már mintegy ötezer felhalmozott palackot és dobozt. Ha az feltelik, kénytelen leszek szüneteltetni a visszaváltást.

Lakatos Dezsőnek eszerint a saját pénze áll az „üzletben”. A kereskedő azt is mondja, visszaváltási pont üzemeltetőjeként ő a kézi applikációs eszközzel minden kívülről sérülésmentesnek tűnő palackot vagy dobozt át kell, hogy vegyen, ám ha azt tőle a MOHU mégsem veszi tovább – például azért, mert a tárolás során behorpad, vagy az alján marad annyi italmennyiség, ami miatt a hulladékgazdálkodási cég mérleggel ellátott rendszere „túlsúlyosnak” minősíti azt –, akkor bukja az ötven forintot. Önmagában ugyan csekély ez az összeg, de a kereskedők egyik fő szabálya szerint sok kicsi sokra megy.

Így néz ki a REpont automata... ahol van, például egy nagyvárosban.
Fotó: ZH

A keresőben szerepel, de a szolgáltatás nem elérhető

- Becsehelyen jelen pillanatban nincs automata, de információim szerint két kereskedelmi egység is felvette már a kapcsolatot a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel, ők szeretnének üzemeltetni ilyet. Azt, hogy ez mikor valósulhat meg, jelen pillanatban mi nem tudjuk megmondani – válaszolta kérdésünkre a dél-zalai régió egyik legnagyobb lélekszámú községének polgármestere. A Németh Géza által említett két becsehelyi visszaváltási pont amúgy már szerepel a MOHU által üzemeltetett repont.hu weboldalon, s annak térképes keresőjén is. A honlap információi szerint az egyik hétköznap 5 és 17 óra között tart nyitva, itt kézi visszaváltásra van lehetőség, a másik viszont elvileg a gépi visszaváltás lehetőségét kínálja fel, szintén hétköznap, de 6 és 17 óra között. Érdeklődtünk mind a két helyen, egyiken azt a választ kaptuk, hogy nincs lehetőség visszaváltásra, a másikon pedig a rendszer állandóan jelentkező szoftveres hibájára panaszkodott a tulajdonos, így ottjártunkkor ők sem tudtak volna visszaváltani betétdíjas terméket. A MOHU honlapja azonban nemcsak Becsehelyt illetően pontatlan, a dél-zalai községhez legközelebbi visszaváltási pontra, a letenyei Spar üzlethez telepített automatára például azt írja, hogy az csak hétköznap tart nyitva, miközben a városban élők szerint ott szombaton és vasárnap is igénybe vehető a szolgáltatás.

Se REpont automata, se kézi visszaváltási lehetőség

Kistolmácson még ennél is rosszabb a helyzet, ott az elvi lehetősége sincs meg a visszaváltásnak, ezen a településen ugyanis a MOHU honlapja szerint sincs visszaváltási pont. Ezt a község polgármestere, Birkás Zoltán is megerősíti, rögtön hozzátéve: nem tud jobb megoldást, mint a legközelebbi REpont szolgáltatási helyszín, a letenyei Spar áruházhoz telepített automata felkeresését.

Az ugyancsak Letenye vonzáskörzetéhez tartozó Murarátka polgármestere, Gyergyák Zoltán is azt mondja: miután ezen a településen sincs sem REpont automata, sem olyan üzlet, ahol meg lehetne oldani a kézi visszaváltás lehetőségét, ezért abból a faluból is szinte mindenki Letenyére hordja a betétdíjas termékeket. Az önkormányzat is, hiszen a rendezvényeikre vásárolt italok – legyen az víz vagy üdítő, esetleg sör – csomagolásának betétdíjairól nem mondanak le, annak visszaváltási díját egy helyi civil szervezet kapja. A kiürült dobozokat, palackokat az önkormányzati hivatalban tárolják, majd ha összegyűlik egy érdemi mennyiség, akkor Letenyén váltják vissza. A dél-zalai városban egyetlen helyen, a már többször is említett Spar áruháznál található automata, ami az üzlet nyitvatartási idejében használható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában