Dödölle és savanyúság készült a nyitónapon

1 órája

Göcseji Tudásközpont: felavatták az intézmény új modern tankonyháját

A hagyományos elkészítési módok mellett a modern eljárásokat is megismerhetik mostantól az érdeklődők a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac gasztronómiai rendezvényein. A hétvégén első alkalommal nyitották meg az új tankonyhát a látogatók előtt.

Szalay Balázs

A „Kertből a polcra” elnevezésű szombati rendezvény Zala tradicionális ízeihez és a kiskertekben megtermelt gyümölcs- és zöldségfélék tartósításához kapcsolódott.

Az andráshidai háziasszonyok nem csak bemutatták a dödölle készítését, hanem meséltek is a régi zalai ételekről. A fotón jobbra Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont igazgatója.
Fotó: Szalay Balázs

- A konyha átadásával nagy álmunk vált valóra, az intézményben most már a legmodernebb felszerelések segítségével rendezhetünk gasztronómiai képzéseket és kóstolással egybekötött nyílt napokat. Terveink szerint a legjobb zalai szakácsok közreműködésével mutathatjuk be tanfolyamainkon a régi és az új receptek elkészítésének fortélyait – mondta el a zalaegerszegi eseményen Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont igazgatója.
- A nyitónapon a helyi étkek főzése mellett gyümölcsöket aszaltunk, káposztát savanyítottunk, céklát tartósítottunk, de raktunk el vegyes csalamádét is. Az emeleten a Göcseji Kézműves Egyesület tagjaival stelázsicsíkokat varrtunk és csipkéztünk.

Juhtúrós dödölle is készült a Göcseji Tudásközpontban

- Az Andráshidai Gazd’asszony Klub tagjai hagyományos zalai dödöllét készítettek úgy, ahogy generációk óta odahaza is teszik. Ugyanakkor hívtunk egy fiatal szakácsot, Major Bencét is, aki az étel elkészítésénél a saját kreativitását felhasználva mutatta meg, hogy férkőzhet a tradicionális konyha remekművei közé a modern ízvilág. A látogatókat egy kérdőív kitöltésével biztattuk arra, mondják el, a jövőben milyen programokat látnának szívesen a tankonyhában – tette hozzá az intézményvezető.

Savanyúságok tartósítószer nélkül

A zöldség és gyümölcstermesztéssel foglalkozó Fülöp Áron Barlahidáról érkezett a tankonyha avatására. A fiatal gazda a nagyszülőktől leste el a hagyományos tartósítási módszereket, melyeket igyekszik a mai kornak megfelelően továbbfejleszteni.
- A konyha új, modern eszközei közül nekem a befőző automata működését van szerencsém elsőként tesztelni. A mai nyílt napra otthon termesztett céklát, uborkát és káposztát hoztam. Az itt látható modern eszközöknek hála ma már pillanatok alatt nagyon egészséges, tartósítószer mentes savanyúságokat is elő tudunk állítani – mesélte a barlahidai kertészmérnök.

Göcseji Tudásközpont
A barlahidai Fülöp Áron kertészmérnök próbálhatta ki elsőként a Göcseji Tudásközpont tankonyhájának új befőző automatáját.
Fotó: Szalay Balázs

A Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac már készül a Márton-napra, amikor a libás finomságokat az új tankonyha segítségével fogják elkészíteni. Az intézmény természetesen az adventi időszak tervezésébe is belekezdett, az ünnepi programoknál pedig az idei évben komoly szerepe lesz az új konyhának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában