A vendégvadászok összehúzták a nadrágszíjat

2 órája

Trófeaszemle: 170 gímbika a terítéken

Az utóbbi tíz év átlagához képest némileg gyengébb eredményt hozott a 2024-es esztendő gímszarvas-vadászati szezonja a Zalaerdő Zrt. vadászterületein. Az állami cég vadgazdálkodási szakmai tevékenységét ezúttal is Szentpéterföldén, a már hagyományos trófeaszemle alkalmával ismertették.

Gyuricza Ferenc

Rosta Gyula vezérigazgató a bírálat során legmagasabb pontszámot kapott trófeánál

Fotó: Gyurica Ferenc

A trófeaszemle olyan egynapos szakmai kiállítás, ahol a Zalaerdő Zrt. területén ejtett bikák trófeáit mutatják be az érdeklődők számára. Az eseményen a zalai vadásztársadalom számos tagja mellett részt vett Kovács Ferenc, az agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője, de a társerdőgazdaságok képviselői közül is többen jelen voltak. 

A vendégvadászok igénye is változott

Köszöntőt Rosta Gyula vezérigazgató mondott, aki kiemelte: nemcsak az idei nyár magas hőségnapokkal terhelt számai, illetve az ebből is adódó vízhiány és a táplálék minőségének mivolta okozta, hogy az idei trófeaszemle adatai minőségben, az átlagos tömeget tekintve, valamint az érmesek arányában is alatta maradt a tíz éves átlagnak, de a nehezített gazdasági helyzet miatt a vendégek igénye is változott, kisebb trófeatömegű gímbikák kilövését jelölték meg célul. 

Az idei trófeaszemle számadatai

A konkrét számadatokat Gróf Jácint vadgazdálkodási osztályvezető ismertette. A szeptemberben terítékre hozott 170 gímbikából 22 kapott arany, 47 ezüst, és ugyancsak 47 bronz érmet. A trófeák átlagos tömege 7,04 kilogramm, az érmeseké 8,21 kilogramm volt. A bírálat során a legmagasabb, 229,92 pontszámot az a trófea kapta, amit a lenti erdészet területén elejtett bika viselt. 

Jó korszerkezetű és ivarösszetételű állomány

Kovács Ferenc úgy fogalmazott: egy-egy trófeaszemle a gímbika vadászatban érdekelt valamennyi személy számára ünnepnap, legyen szó magáról a vadászról, vagy a háttérmunkában részt vevőkről. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek az események nemcsak a megelőző egy-másfél hónap vadászati eredményeinek vagy az elmúlt évtized vadgazdálkodásának értékelésére adnak lehetőséget, hanem az előretekintésre is. Az agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője szerint a mezőgazdaságban érdekelt gazdálkodók vadtűrő képességéihez is igazodva ma már a mennyiségi helyett csakis a minőségi vadgazdálkodás lehet a cél, azaz jó korszerkezetű és ivarösszetételű állomány kialakítására kell törekedni. Az agrárminisztérium hatósági, igazgatási oldalról ennek már megteremtette a feltételeit. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában