Kiállítás

2023.03.12. 17:00

Petőfi ábrázolása érmeken, plaketteken, pénzeken és bélyegeken Nagykanizsán

Újabb tematikus tárlatot szervezett hagyományos börzéjéhez a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja. Vasárnap délelőtt a kétszáz éve született költő, Petőfi Sándor életéhez és személyéhez köthető érméket, plaketteket, pénzeket és bélyegeket állítottak ki a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Gyuricza Ferenc

A kiállítás anyagát Farkas István József, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportjának titkára (jobbról) mutatja be Cseresnyés Péternek

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A Petőfi Sándor érmeken, plaketteken, pénzeken és bélyegeken című tárlatot Bicsák-Bánfai Adrienn, a Zrínyi-Bolyai Általános Iskola magyar-történelem szakos tanára nyitotta meg. Ennek során nemcsak a költő életéről, irodalmi munkásságáról és történelmi szerepvállalásáról beszélt, de magát a kiállítást is bemutatta. Mint mondotta: a négy tárló közül az elsőben Petőfi különböző ábrázolásai – például az Orlai Petrich Soma festőművész által készített közismert portré reprodukciója vagy Rétfalvi Sándor szobrászművész plakettje –, valamint érmek kaptak helyet. A másodikkal 1848 márciusa forradalmi napjainak állítottak emléket. A harmadik a csatamező mellett Petőfi házasságához, illetve hitveséhez, Szendrey Júliához kapcsolódik, míg a negyedik azt mutatja be, az utókor miként őrizte meg a költő, s egyben a pesti forradalom lánglelkű vezére emlékét.  

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő szintén mondott beszédet. Ennek során kitért arra, hogy a rövid ideig, mindössze 26 éves koráig élt Petőfi közel ezer verset írt élete során, s ezek közt akadnak olyanok is – például a Szabadság, szerelem! –, amelyek kapcsán a költő nevét nemcsak a Kárpát-medencében, de az európai kontinens valamennyi országában, de még Kínában is jól ismerik az ott élő emberek. A képviselő párhuzamot vont továbbá Petőfi kora és napjaink eseményei között. Mint mondotta: nemcsak a márciusi ifjak harcoltak a szabadságért, jelenleg is fontos küzdelem zajlik érte Európában, csak most – szerencsére – nem fegyverrel vívják azt, hanem a kommunikáció és a média világában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában