Változatos témaköröket dolgoztak fel

2023.03.10. 18:00

Természettudományos diákkonferencia Nagykanizsán

A zalaegerszegi Ady-iskola Izsák Imre Alapítványa Tudományos diákkonferenciát tartott pénteken a Batthyány-gimnáziumban, ahol nagykanizsai, keszthelyi és zalaegerszegi középiskolás diákok természettudományos témaköröket dolgoztak fel.

Benedek Bálint

A szervezők és az egyik diák a konferencia előtt, balról: Nemes Erika, a zalaegerszegi Ady Iskola Izsák Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dúcz Mihály, Révész Vanessza Natasa és Alexa Mercédesz

Fotó: Szakony Attila

Az esemény a vendéglátó intézmény igazgatójának, Györek Lászlónak a köszöntője nyitotta. Beszédében elmondta: bár ő maga érdeklődött a fizika és csillagászat iránt is, de nem mélyült el egyikben sem, de pontosan tudja, milyen elköteleződést jelent bizonyos tudományok felfedezése. Viszont még a fiatal generáció kíváncsi és lelkes, ezt meg kellene őrizniük a későbbi pályájuk során is. Ennek az országnak, de a világnak is óriási problémái vannak, amik megoldásra várnak, ebben a mai ifjú, feltörekvő tehetségek segíthetnek igazán.

- A konferencia az idén a természettudományos témakört ölelte fel, s ebben kértük a kollégák és a diákok segítségét, előadásaikat - fogalmazott Dúcz Mihály, az Ady-iskola pedagógusa. - A diákok változatos témaköröket dolgoztak fel, néhányan olyanokat, melyek a diáktársaik számára új információt rejtenek. A kutatómunka a középiskolában kevésbé ismert lehetőség, ők ebbe most belecsöppentek, és elmélyülten dolgoztak, ami újabb lendületet ad számukra. Akár akkorát is, amit a későbbiekben az egyetemi éveik során kamatoztathatnak.

A kezdeményezés ereje, Alexa Mercédesz, a Batthyány-gimnázium földrajz-testnevelés szakos tanára szerint az, hogy vármegyeszerte összegyűjti a tehetséges, plusz tudással rendelkező tanulókat. Ők pedig akár egy nagyobb grémium előtt tarthatnak előadást, s a kutatásukat szemléltethetik.

A vendéglátó gimnázium tanulója, a 10. osztályos Révész Vanessza Natasa igazán aktuális kérdést feszegetett: Kincs, ami nincs, vagy mégis? címmel a magyarországi kőolajkutatásokról szólt. Kiemelte: tavaly egy korszerű olaj- és gázkitermelő üzemben járt, ahol rengeteg érdekes információt hallott és Alexa Péter tanár segítségével előadássá formált.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában