Nemzetközi orgonahét

2 órája

Megszólal a város összes orgonája, az első koncertet skótduda tette különlegessé

Nagyszerű koncerttel kezdődött el szombaton a nemzetközi orgonahét Zalaegerszegen.

Szabó Judit

Mátyás István és Reinhard Ladislav

Fotó: Tóth László

Hat éve volt az első, most pedig másodszor rendeznek nemzeközi orgonahetet Zalaegerszegen. A hat koncertből álló sorozatban megszólal a város összes - mind a hat - orgonája, valamennyi templomi, a zsinagógabeli, sőt a falumúzeumban nemrég helyet kapott, romjaiból feltámasztott, több mint 220 éves Klügel-orgona is, ami önmagában hangszertörténeti kurióziumnak számít. 

Megtelt a templom a koncertre     Fotó: Tóth László

A sorozat szombaton a Mária Magdolna Plébániatemplomban kezdődött. Mátyás István zalaegerszegi származású, Bécsben élő orgonaművész feleségével, a szoprán énekes Genoveva dos Santos-szal lépett fel, valamint Reinhard Ladislav skótdudással. 

Mátyás István és Genoveva Dos Santos     Fotó: Tóth László

A barokk és klasszikus zeneszerzőgéniuszok  darabjai mellett elhangzott többek között az ismert keresztény egyházi ének, az Amazing Grace is, amelyre a rabszolgaság elleni küzdelem himnuszaként is tekintenek. A szövegíró, John Newton ugyanis rabszolgakereskedőből vált keresztény hívővé, majd pappá, s az emberkereskedelem elleni harc aktivistájává.  

A koncertet vastapssal hálálta meg a közönség. Az orgona kedvelőinek még öt kitűnő hangversenyben lehet részük a nemzetközi orgonahéten. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában