Játszótér ajándékba, térelnevezés köszönetként

2024.06.26. 12:30

Egy Zalaegerszeg és Hódmezővásárhely közötti honismereti vetélkedő nyomában

Országos tévévetélkedő bravúros győzelme emlékét őrzi a vásárhelyi Zalaegerszeg tér. Ez a címe a hódpress weboldalán a minap közzétett cikknek, amely a Zalaegerszeg téren megrendezett Kultúr-Tér program kapcsán arról értekezik, hogy Hódmezővásárhelyen kevesen tudnak a tér létezéséről, pláne elnevezésének okáról. Közel 50 év távlatából ezzel így vagyunk mi, zalaegerszegiek is.

Antal Lívia

A játszóeszközök már újabbak a közel 50 éve elnevezett Zalaegerszeg téren Hódmezővásárhelyen

Fotó: Ruzsa Mónika

Története az ország húsz városát bemutató, a tanárképző főiskolások körében meghirdetett Hazai esték című televíziós honismereti vetélkedősorozathoz fűződik, amit a felszabadulás 30. évfordulója tiszteletére rendeztek meg anno. Záróműsorát 1975. március 30-án tartották a Magyar Televízió budapesti stúdiójában. A döntőben kapott pontszámok összesítése alapján a Pécsi Tanárképző Főiskola csapata nyerte meg a honismereti versenyt az egri, a nyíregyházi, valamint a szegedi főiskolásokkal szemben. A műsor vezető riportere Vitray Tamás volt.

Ez azért érdekes számunkra, mert a vetélkedő Zalaegerszeg és Hódmezővásárhely közötti fordulójában a zalai megyeszékhelyt a pécsi főiskolások, míg Vásárhelyet a szegedi főiskolások képviselték. Tanárképzős hallgatóként mérték össze tudásukat a két városról. Küzdelmükből végül a szegediek csapata, vagyis Hódmezővásárhely került ki győztesen, írta Jurányi Anna a Csongrád Megyei Hírlap 1975. március 9-i számában megjelent beszámolójában. A szerző több kulisszatitkot is elárult a vetélkedőről. Például azt, hogy „a városi tanács vb művelődésügyi osztályára immáron két hónapja jár a Zalai Hírlap, és a zalaegerszegiek is olvashatták a mi megyei újságunkat.” A zalai lapban pedig „rendkívül magabiztos hangvételű írás” jelent meg a pécsi hallgatóktól: „Vásárhelynek inkább csak múltja van, míg ők egy dinamikusan fejlődő városról adhatnak képet.”

Részlet a vetélkedőről szóló cikkből, amely a Csongrád Megyei Hírlap 1975. március 9-i számában jelent meg
Forrás: CSMH-Archívum

Mindkét csapat látogatást tett egymás településén, ismeretszerzés céljával. A vásárhelyiek el is keseredtek, mert valóban dinamikusan fejlődő, szép városnak látták Zalaegerszeget. Viszont bevetették a galambpostát, ami még az internet és a mobiltelefon felfedezése előtt életszerű megoldás volt. Galambokkal küldték haza tapasztalataikat a zalai megyeszékhelyről.

A televíziós vetélkedőre riportokkal is készülniük kellett a főiskolásoknak. A pécsiek Zalaegerszeget bemutatva többek között Németh János Munkácsy-díjas keramikust, valamint Dedinszky János olajkutatót szólaltatták meg. A zalaegerszegi ruhagyárról pedig divatbemutatóval számoltak be.

„Még egyetlen Hazai Esték adásban sem volt még ilyen fej-fej melletti küzdelem”, értékelt a szerző, dicsérve mindkét csapatot cikkében a Csongrád Megyei Hírlapban. Azzal zárja írását, hogy a város vezetősége köszöni a zalai megyeszékhelynek a játszótér-felszerelést, és azt a teret, ahol felállítják, Zalaegerszegről nevezik el.

Egerszegi tér Hódmezővásárhelyen címmel tudósítás a Zalai Hírlap 1975. március 14-i számában
Forrás: ZH-Archívum

A Zalai Hírlap 1975. március 14-i számában arról tudósít, hogy a hódmezővásárhelyiek találtak helyet a zalaegerszegi ajándéknak. „Terv szerint május elsején avatják fel a játszóteret, és a tér valóban az Egerszegi nevet kapja.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában