Tartsuk szem előtt az értékeket

2024.06.26. 15:00

Határőrség napi ünnepséget tartottak Letenyén

Szent László-napi ünnepséget tartottak szerda délelőtt Letenyén, a helyi rendőrőrs udvarán. A rendezvénnyel a határőrség napjáról és a határrendészek védőszentjéről emlékezett meg a Határőr és Rendőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Egyesülete.

Gyuricza Ferenc

Bíró László koszorút helyez el a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt határőrök emlékművénél. A kép bal oldalán a vele együtt koszorúzó Mikóné Farkas Ildikó és Baumgartner László bánokszentgyörgyi polgármester

Fotó: Gyuricza Ferenc

A megemlékezés keretében a résztvevők először a szolgálatteljesítés közben 1977-ben villámcsapás által sújtott, s ennek következtében életét vesztett két határőr járőr, Gruber József és Csere János emlékművét koszorúzták meg, majd Mikóné Farkas Ildikó, a város alpolgármestere mondott ünnepi beszédet. Ennek során nemcsak Szent László király életéről és erényeiről, valamint a hős lovagkirály személyét övező legendákról szólt, de arról is megemlékezett, hogy a határőrségnek milyen szerepe volt a település életében, a helyi közösség formálásában. Úgy fogalmazott: tartsuk szem előtt azokat az értékeket, amelyekért egykor Szent László is küzdött, és tegyünk meg minden annak érdekében, hogy a közösségünk erős és egységes maradjon.

A program kitüntetések átadásával folytatódott. A határőrség napja alkalmából a Határőr és Rendőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Egyesületének érdekében kifejtett tevékenységéért elismerésben részesült Somogyi Józsefné nyugállományú rendőrségi közalkalmazott, Erdős Ferenc nyugállományú határőr őrnagy, Pestovics József nyugállományú határőr főtörzszászlós és Csíkfalvi István nyugállományú határőr főtörzszászlós. Ezeket az elismeréseket dr. Vereczkei Csaba rendőr dandártábornok, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője felkérésére Berke László rendőr alezredes, a nagykanizsai rendőrkapitányság vezetője adta át a kitüntetetteknek. Biró László nyugállományú rendőr ezredes, az ünnepséget szervező egyesület elnöke pedig az egyesület kerek évfordulót ünneplő tagjainak, illetve a támogatóiknak mondott köszönetet tárgyjutalom átadásával.

A Szent László-napi program kulturális műsorral folytatódott, továbbá a résztvevők megtekinthették azt az egyenruha- és fegyverzetkiállítást, amit a fegyveres erők és testületek hagyományőrzője, Gredics Péter állított össze saját gyűjteményéből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában