Több helyszínen fogadják a szakmák iránt érdeklődő diákokat

2024.06.26. 16:00

Kisinas tábor Zalaegerszegen is

A hagyományokhoz híven egyhetes napközis pályaorientációs foglalkozásokat hirdetett a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Nagykanizsán és Zalaegerszegen a Kisinas tábor résztvevői számos szakmával ismerkedhetnek a napokban, a program lebonyolítását a két város szakképzési centruma és a tagintézmények oktatói segítik.

Mozsár Eszter

Az energiahatékony világítást modellezte Kummer Gyula szakoktató a Kisinas táborban a Széchenyi-technikumban

Fotó: Pezzetta Umberto

Hétfőn a Csány-technikum szakemberei mutatták be az iskolájukban tanulható ágazatokat, illetve egy terápiás kutyás élményfoglalkozáson vettek részt a kamarák házában a fiatalok. Másnap a Gartner Intertrans Hungary Kft.-hez látogatottak, majd délutáni a Báthory-technikumban várták szakmabemutatók őket. Szerdán délelőtt a harmincfős zalaegerszegi csoport a Széchenyi-technikumba és a Deák-technikumba látogatott el. Előbbi iskolában több állomáson nyerhettek betekintést a képzésekbe. 

Az okosházak működését Petrics István villamos szakoktató mutatta be egy maketten a 6. és 7. osztályos tanulóknak. Ugyancsak érdekességeket mesélt Kummer Gyula villamos szakoktató az energiamegtakarításról, ő egy tanterem hatékony megvilágítását szemléltette. Az elektronikán kívül a számítógépes tervezést, valamint az épülettervezéshez szükséges kitűzést mutatták meg a gyerekeknek az udvaron. 

Petrics István szakoktató a kapcsolókról és az okosházakról beszélt a Kisinas táborban a Széchenyi-technikumban
Fotó: Pezzetta Umberto

– Bár ebben az egy órában nem tudunk mindent részletesen bemutatni, ám arra jó, hogy felkeltjük az érdeklődésüket a szakmák iránt az interaktív foglalkozásokon – tájékoztatott Némethyné Lövey Zsuzsanna igazgató. – A négy ágazatunkból – építészet, elektronika és elektrotechnika, informatika, épületgépészet – a mai nap kettő ágazatot mutatunk meg. A kamarai rendezvénnyel párhuzamosan tartjuk szakmai táborunkat is.

– A város és városkörnyéki általános iskolákból 15 fiú és 15 lány érkezett, hogy testközelből ismerkedjenek leendő szakmájukkal – folytatta Virágné Ujj Ilona vezető pályaorientációs tanácsadó. – Úgy gondolom, hogy minél fiatalabban, azaz még fogékony korban meg kell ismertetni a gyerekekkel a továbbtanulási lehetőségeket. Örülünk, hogy kézzel fogható eredménye van a Kisinas tábornak. Az előbb a beiratkozás során olyan nyolcadikossal találkoztunk, aki két éven át volt a táborlakónk és most magasépítő technikusnak jelentkezett.

A héten további képzőintézményekbe és duális képzőhelyekre látogat el a zalaegerszegi csoport.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában