Szakmák testközelből

2024.06.25. 17:30

Kisinas tábor a 6. és 7. osztályos diákoknak Nagykanizsán

A három technikumban zajló duális képzésekkel is megismerkedhettek a 6. és 7. osztályos diákok a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kisinas táborában. Kedden a 27 fős csapat a Zsigmondy-technikum vendége lehetett.

Benedek Bálint

A ruhaipari műhelyben a kisinasok okostelefonra varrhattak tokot. Ehhez szabta az anyagot, (b-j) Gehér Lea, Zsoldos Hanna és Miczó Lilla

Fotó: Szakony Attila

Megismerik a szakmák valódi "ízét"

A fodrászoknál fonást gyakorolhattak, de volt olyan is, akinek frizura készült
Fotó: Szakony Attila

A sikeres rendezvény jelentőségéről, az általános iskolások élményeiről Oros Ildikó, az iparkamara pályaorientációs tanácsadója beszélt. Elmondta: a Kisinas tábort kilencedik éve az évzárók után tartják meg az általános iskolás 6., de főként 7. osztályos tanulók számára. Ők mindannyian pályaválasztás előtt állnak, és pontosan az a céljuk, hogy minél mélyebb betekintést kapjanak az ágazatokba, illetve a szakmák valódi "ízét" is megismerhessék.

– A testközelből megélt élmények sokat segítenek a gyerekeknek a későbbi döntések meghozatalában – fogalmazott Oros Ildikó. – Sőt az általuk elkészített tárgyakat hazavihetik, ez szintén emlékezteti őket arra, hogy mit készítettek saját kézzel. A Cserháti-, a Thúry- és a Zsigmondy-technikumban is minden szakmába bepillantást nyerhetnek. Ezen kívül a heti programban szerepel még egy zalasárszegi autószerelő műhely felkeresése és meglátogatunk egy zalakarosi szállodát, ahol a turizmussal és vendéglátással ismerkedhetünk meg. A kikapcsolódást is beiktatjuk, elmegyünk Garaboncra egy kalandparkba, itt pedig az állattenyésztés és -tartás kihívásaival találkozhatnak. Az utolsó napon élménybeszámolóval, valamint ünnepélyes Kisinas-avatással zárjuk a tábort.

Még mindig sikertörténet

Oros Ildikó szerint a tábor léte még mindig sikertörténet. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a technikumokban tett látogatások során gyakran találkoznak olyan 9. osztályossal, aki egykor a Kisinas táborban döntötte el, hogy milyen szakma felé veszi az irányt.

Utóbbi észrevételt Patonai Katalin, a Zsigmondy-technikum igazgatóhelyettese is merősítette, aki szerint az intézményben folyó képzések bemutatása mindig nagy sikert arat az általános iskolások körében.

A kozmetikusok arcmasszázst adtak a kisinasoknak
Fotó: Szakony Attila

Okostelefonra tokot varrtak és "darázsgarázst" építettek

– A 27 kisinast végigvezetjük egyes területeken a Petőfi utcai gyakorlati képzőhelyünkön, s mindenütt kapnak egy kis feladatot – folytatta az igazgatóhelyettes. – Az építőiparral úgy ismerkedtek, hogy mozaikot ragasztottak a kerítés falára, de festhettek is. A faiparban pedig a környezettudatosság jegyében "darázsgarázst" építettek, a ruhaiparban okostelefonra tokot varrtak, a kozmetikusok a sminkelés alapjaira tanították őket, és bőrápolási tanácsokat is kaptak. A fodrásztanulóinktól pedig fonási technikákat tanulhattak.

Lenyűgözték a diákokat a szakmák

Molnár András és Horváth Dzsenifer Boglárka egyaránt a zalaszentbalázsi Petőfi-iskolából érkezett a táborba. Egyikőjük sem döntötte még el, milyen területen tanulna tovább, viszont most több szakma is felkeltette az érdeklődésüket. Andrást érdekli az informatika, de még az asztalosság is. Dzsenifert pedig a kisgyermekgondozó szak nyűgözte le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában