Jön az Irie Maffia, Zorán, az Aurora és a Kiscsillag is

2024.09.07. 14:00

Koncertek: öt nagyszerű zenei program, amely Zalában vár ránk

A nyári fesztiválszezon már véget ért, a klubkoncertek időszaka pedig még várat magára, ám így is remek zenei élményeket kínál az előttünk álló egy hónap. A közeljövőben aktuális zalai koncertek közül válogattunk.

Gyuricza Ferenc

Bár még javában tart a szeptember egyik legnagyobb volumenű zalai zenei vonatkozású eseménye, a zalaegerszegi Bor- és Vadpörköltfesztivál, de már érdemes készülnünk arra, hogy egy hét múlva a Bor- és Dödölle Fesztiválnak köszönhetően Nagykanizsán is remek koncertek várnak ránk. Pénteken mások mellett az LGT sztárjaival kiegészült Zenevonat érkezik a dél-zalai városban szombaton pedig a fergeteges hangulatvarázsló Irie Maffia érkezik az Erzsébet téri nagyszínpadra. 

Az Irie Maffia koncertek mindig remek hangulatot teremtenek Fotó: Gyuricza Ferenc

Irie Maffia a nagykanizsai Erzsébet téren

A 2004 óta létező Irie Maffia minden tekintetben a sokszínűség mintaképe, hiszen már a felállása is izgalmasan unikális, a zenei irányvonala azonban még inkább az, a reggae és dancehall alapokat funk, hiphop és rock elemekkel teszik még izgalmasabbá. Mindezt úgy, hogy a dalaik közben a hallgatónak szinte azonnal ringatózni, táncolni akad kedve, annyira magával ragadó ez az eklektikus világ. A sajátos Irie Maffia koncertélményt ráadásul kiváló frontemberek teljesítménye még tovább, azaz egy szó mint száz: a szeptemberi zalai koncertkínálat egyik zászlóshajója egyértelműen vet horgonyt. 

Koncertek Monostori János emlékére

Szeptember 16-án viszont már a zalaegerszegi Keresztury VMK nagyterme egy egészen különleges zenei eseménynek ad otthont: a Monostori 22/24 elnevezésű program a zalai zenészvilág kiviteles képességű dalszerzőjének, a 2022 decemberében elhunyt Monostori Jánosnak állít emléket. A koncert fellépői ezért a néhai zenész pályatársai, barátai lesznek. A Valódi Közösségekért Magánalapítvány által szervezett program ugyanakkor jóval több, mint egy emlékkoncert, hiszen nemes cél is vezeti az ötletgazdákat, annak bevételével Monostori János gyermekének jövőjét kívánják megalapozni.

Monostori János 2022 decemberében hunyt el Fotó: Gyuricza Ferenc

A billentyűs hangszereken játszó Monostori János számos zenei stílusban – jazz, pop, funk, rock – mozgott otthonosan, ezért jó pár formációnak – PTH, Lorenzo, Midnight Mood, Én és a többiek, Backline, Intermezzo Latin Club, Flight Mode – volt tagja, de vendégként közreműködött Polgár Péter szerzői estjén és a Bang-Bang és a Kölyök egyes dalaiban, Takáts Eszter énekesnővel pedig azt a MoJazzTer nevű formációt hozta létre, amely nemcsak az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb zalai formációja volt, de underground szinten az ország zeneértő közönsége is felfigyelt rá. 1999-ben Lysis75 néven önálló projektbe kezdett, amelynek zenei stílusa leginkább az ambient világához állt közel, de jazz, népzenei és világzenei motívumokat is tartalmazott. 

Monostori János zeneszerzőként a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház több darabjában is közreműködött. 2003-ban a Harisnyás Pippi mesejáték, egy évre rá az Óz, a nagy varázsló mesemusical, 2006-ban pedig a Kutyánszky Kázmér, a versíró kutya című darabokhoz írt zenét. 2007-ben hangszerelőként és zenei munkatársként működött közre a Keresztút című darabban, melynek zeneszerzője az ugyancsak zalaegerszegi származású, Kajos Roland, az Exkavátor zenekar egykori dobosa volt. 2008-ban a Griff Bábszínháztól kapott felkérést, hogy A piros esernyő című mesejátékhoz hangszerelje át Presser Gábor zenéjét. 2012-ben viszont már a Griff Bábszínház vezetősége is szerzői megbízással fordult felé, a Csipike, az Óriás Törpe című mesejátékhoz komponált zenét. Ugyanebben az évben készült el Az utolsó kockadobás című élményzenéje, míg 2021-ben a Csodaszarvas című rockoperában a zeneszerző Máriás Zsolt zenei munkatársaként dolgozott a Hevesi Sándor Színház megbízásából.

Zorán koncert a Balaton Színházban

Teljesen más élményt kínál, s így vélhetően más közönségréteget is szólít meg a hazai beatgeneráció egyik óriása, Sztevanovity Zorán szeptember 19-i keszthelyi fellépése. A magyar Leonard Cohenként is ismert gitáros-énekes a Balaton Színházban mutatja be aktuális programját. 

Zorán a Balaton Színházba invitálja rajongóit Fotó: Gyuricza Ferenc

Az immár 82 éves Zorán pályafutásának korai időszakát a hazai beat-triumvirátushoz tartozó Metró határozta meg, ám azt már kevesen tudják a visszafogott eleganciáját sugárzó zenészről, hogy a hazai hard rock színtér egyik legelső formációja, a Balázs Fecóval, Radics Bélával is Som Lajossal működő Taurus is soraiban tudhatta őt, mint énekes-basszusgitárost. Ez persze amolyan kakukktojás Zorán karrierjében, hiszen ahogy a Metró, úgy az 1977-től megjelenő szólólemezeinek világa is egy sokkal zenészt mutat. Zorán stílusa bekategorizálhatatlan, annak kialakításában az előadón túl a zeneszerző Presser Gábornak, valamint a szövegíró testvérnek, Sztevanovity Dusánnak is meghatározó szerep jutott. Hármójuk neve ugyanakkor garancia is a minőségre, Zorán albumait, dalait kivétel nélkül olyan magas színvonal jellemzi, ami egyszerre biztosítja az egyediséget, a befogadhatóságot és a kivételes zenei élményt is. Az énekes-gitáros koncertjei – köszönhetően a nagyszerű zenésztársaknak is – pedig olyan hangulati hullámvasutat adnak a hallgatónak, amelyben az intimitás csendjétől kezdve a fanyar humoron át a felszabadult örömig számos állomást járhatunk végig. 

A punk-rock színtér veteránjai

Vig László, azaz Vigi, az Aurora frontembere Fotó: Gyuricza Ferenc

Ha Zorán a visszafogott eleganciájáról, akkor az Aurora a mindent elsöprő lendületéről ismert. Nincs szükség különösebb magyarázatra: a hazai punk-rock színtér veteránjai ők, akiknek a nevét Nyugat-Európában is jól ismerik, s akik már a rendszerváltás előtt megüzenték az oroszoknak: itt az ideje hazatérni! Mögöttük is több mint négy évtized van már, a Viszlát Iván! Című dal mellett számos további korszakos slágerrel. Az Aurora szinte hazajáró vendégnek számít errefelé, augusztus elején a liszói rockfesztiválon pörgették fel maximálisra a tempót, szeptember 21-én pedig Zalaegerszegen, a sportcsarnok büféjében teszik ugyanezt. Ha punk-rock rajongó vagy akkor azért, ha szükségét érzed a gőzkieresztésnek, akkor amiatt van ott a helyed, de ha csupán jó baráti társaságra vágy, egy Aurora koncert azt is biztosítja számodra.

A Kiscsillag zenekarral indul a klubszezon 

Ugyan pár nappal már kilóg szeptemberből a Kiscsillag koncertje, ám szintén itt a helye ajánlónkban, hiszen egyrészt a Lovasi András vezette formáció megkerülhetetlen a hazai alterpop színtéren, másrészt az ő október 4-i fellépésükkel kezdődik az őszi klubszezon Zalaegerszegen. A Kossuth-díjas énekes-dalszerző Lovasi vezette formáció a Keresztury VMK-ban lép közönsége elé. 

Lovasi András és a Kiscsillag hamarosan új albummal jelentkezik Fotó: Gyuricza Ferenc
  • A Kiscsillag gyakorlatilag hobbizenekarnak indult 2005-ben, Lovasi az akkor még igencsak aktív Kispál és a Borz tagjaként hozta létre korábbi zenésztársaival, Ózdi Rezsővel és Bräutigam Gáborral, illetve a Pál Utcai Fiók frontemberével, Leskovics Gáborral. Akkori elmondása szerint azért, mert hosszú idő után újra arra vágyott, hogy végre gitárt vehessen a kezébe, amire ugyebár a Kispálban kevésbé volt lehetősége. Az alapító felállás ugyan az évek során változott, ám miután végig Lovasi és Leskovics volt a Kiscsillag magja, maga a zenei irányvonal nem. A Kiscsillag gitáralapú, számos zenei stílusból merítő, mégis könnyen befogadható, olykor a Kispál és a Borz világára is hajazó alterpop slágerek tucatjait ontotta a közönségére az elmúlt közel húsz év alatt. Olyan közismert dalokat, mint a
  • Kockacukor, 
  • Van-e szándék?, 
  • Fishing On Orfű, vagy az 
  • Állnak a férfiak, 

amelyek szinte minden bizonnyal el is hangzanak majd az október 4-i zalaegerszegi koncertjükön. S miután a Kiscsillagnak hamarosan új albuma is megjelenik, így arra is mernénk fogadni, hogy néhány új szerzemény is bekerül a műsorba. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában