Kulturális szüretre készülnek Keszthelyen

2024.09.05. 08:00

Ősz a Balatoni Múzeumban

A következő két hónapban tizenegy programot – köztük négy kiállítást, tudományos konferenciát, múzeumpedagógiai évnyitót – kínál a keszthelyi Balatoni Múzeum. Vagyis: kulturális szüretre hívják a látogatókat.

Péter B. Árpád

Németh Péter: A Balatoni Múzeumban kezdődik a kulturális szüret

Fotó: A szerző

Németh Péter, az intézmény igazgatója sajtótájékoztatóján részletesen bemutatta szeptemberi-októberi rendezvényeiket. Az első a sorban jövő pénteken 17 órakor esedékes, amikor megnyílik a Szőttesek című kamarakiállítás, amely a néprajzi gyűjtemény becses abroszai, huzatai, törölközői és öltözetei közül nyújt válogatást.

Nagyszabásúnak ígérkezik szeptember 21-én, szombaton a Múzeumok Őszi Éjszakája, amelyen régi s új csontok mesélnek Rendes Katalin antropológus és Lakics Andrea rendőr őrnagy segítségével, emellett lesz rendőrkutya-bemutató, borkóstoló és több tárlatvezetés is. 

Németh Péter arról is szólt, szeptember 27-én, pénteken a Balatoni Múzeum csatlakozik a Kutatók éjszakájához, amelyen – számos izgalmas előadást követően – unikális műtárgyakat mutatnak be az intézmény gyűjteményéből.

– Október 4-én, pénteken megnyílik a Madarat tojásáról című természettudományi kiállításunk, amelynek különlegessége, hogy a Balatoni Múzeum madártojás-gyűjteményét még nem láthatta a közönség. Itt 111 faj tojását mutatjuk be, illetve diorámák segítségével a legtöbb madarat s az élőhelyüket is. Interaktívan mesélünk el mindent, amit a madarakról tudni kell, lehet, illik – adott ízelítőt Németh Péter.

Később gasztronómiai kalandozásra is hívják az érdeklődőket, megemlékeznek Sági Jánosról, a Balatoni Múzeum első néprajzkutatójáról születésének 150. évfordulóján, majd október 26-án, szombaton ismét megtartják a Mesterségek napját, ahol ezúttal a mézeskalács kerül a középpontba, s a néprajzi gyűjteményből előkerülnek a cifra ütőfák is. 

Az ekkor nyíló időszaki kamarakiállításon pedig a gasztronómiához köthető tárgyakból nyílik kiállítás – a régészeti ásatásokon előkerült agyagedényektől kezdve a rózsafánkkészítőkön át a díszes porcelán étkészletig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában