Beszélgetés a magyar és a nemzetközi szövetség elnökével

2 órája

Pintyőke Marcell: a teke amatőr sport, ami profi

A múlt héten rendezték meg Zalaegerszegen a teke csapatok 35. világkupáját. A versenyen a sportág európai elitje vetélkedett a Városi Sportcentrumban, ahol ott volt Pintyőke Marcell, a hazai és nemzetközi szövetség elnöke is. Vele beszélgettünk.

Varga Andor

A Kölcsey-gimnáziumban lezajlott megnyitó ünnepség egy pillanata. A sportág európai elitjét láthattuk

Fotó: Pezzetta Umberto

Pintyőke Marcell 11 éve irányítja a Magyar Tekeszövetséget, illetve négy éve áll a nemzetközi szervezet élén is. Elmondta: egy labdarúgó akadémia vezetésében tevékenykedett, amikor felkérést kapott a tekésektől, hogy vegye át az elnöki stafétát.

pintyőke marcell teke szövetség elnök
Pintyőke Marcell két teke szövetség elnöke: Életem legjobb döntése volt, amikor elfogadtam a felkérést
Fotó: ZH

Pintyőke Marcell a futballt cserélte tekére

- Kívülről érkezem tehát, korábban semmi kapcsolatom nem volt ezzel a játékkal, de a megkeresés felkeltette az érdeklődésemet - mesélte. - Egyrészt izgatott a feladat, voltak gazdálkodási problémák a szövetségben és lévén közgazdász, azonnal megragadott a kihívás. Másrészt csodálatos társaságot ismertem meg a tekésekben: ez egy amatőr sportág, ami profi. Amatőr a háttér, hiszen mindenki, még a bajnok, sőt, akár világbajnok versenyzők is kivétel nélkül munka mellett hódolnak ennek a szenvedélynek, viszont profi felkészülést csinálnak, úgy versenyeznek és olyan teljesítményt is tesznek le az asztalra. Némi hezitálás után a futballt tekére cseréltem és mondhatom, életem talán legjobb döntését hoztam.

- Milyen vélokkal érkezett? És mit sikerült ezek közül megvalósítani?

- Az első a már említett anyagi gondok rendezése volt és büszkén mondhatom, úgy gazdálkodunk, hogy évek óta minden szezont pozitív szaldóval zárunk, tehát nem üres a kassza. Nagyon fontos feladatomnak tekintem, hogy színvonalas versenyeket hozzunk az országba, mert ezek segítségével lehet eljutni a széles közönséghez, s növelni a sportág népszerűségét, bázisát. Ebben a tekintetben sem állunk rosszul: itt vagyunk a világkupán, jövőre pedig világbajnokságot rendezünk - 2013 után újra, amikor ugye éppen Zalaegerszeg volt a helyszín.

A tekéből nehéz kiöregedni

- Ha már a tömegbázist említett: kívülről szemlélve úgy látszik: a tekés mezőny is fogy, öregszik.

- A tekéből hála az égnek nehéz kiöregedni, 70 év felett is sokan játszanak. De a fiatalok megszólításával valóban vannak problémák: ha azt mondom futball, mindenki tudja miről beszélek, a mi sportágunkat viszont az emberek nagyon nagy többségének legelőbb is el kellene magyarázni. Ezzel együtt a létszámunkkal nem vagyunk elégedetlenek, 1500-2000 fő között mozog a versenyengedéllyel rendelkezők száma az országban. Néha felfut, máskor csökken, de például számítunk rá, hogy ez a vk is elindít egy felszálló ágat.

- Biztosan használna az ügynek a jobb létesítményhelyzet. Itt, Egerszegen is nézők nélkül zajlott a selejtezők három napja, mert csak a csapatok megtöltötték a csarnokot...

- Ez valóban fontos probléma, bár azért el kell mondanom: egész Európában nincs olyan tekecsarnok, amely zavarok nélkül le tudott volna vezényelni egy ekkora viadalt. Sok és egyre több jó pálya van Magyarországon is, bár nem vitás, a játék terjedésének egyik nagy akadálya az eszközigény.

Párját ritkítja az egerszegi tekesport

- Zalaegerszegen szeretjük azt hinni, hogy páratlan az itteni szabadidős tekesport. Hogy' látja ezt?

- Párját ritkítja, az biztos, de vannak más kiváló bázisok is, elég csak a közelben Győrre, Tatabányára, vagy az erősen fejlődő Kaposvárra utalni. Az ilyen helyi versenyeken van esély megtalálni a következő generációk tekéseit. A sportágban lévők elhivatottságával nincs gond, ezt tapasztaltam a vk szervezése során és támogató volt a város vezetésének hozzáállása is.

- Milyen céljai vannak még a sportágban?

- Egyelőre a jövő évi vb-ig tervezek, ilyen szintű válogatott esemény még nem volt az elnökségem alatt, nagy izgalommal és büszkeséggel várom. A folytatásról majd utána döntök. A nemzetközi szövetségben viszont még mindenképp folytatni szeretném, ott vannak elképzeléseim.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában