Magyar nyelvű előadások

23 órája

Hat előadás az új színházi évadban Lendván

Hat új előadást kínál a színházlátogatóknak a 2024/35-ös évad magyar nyelvű bérletes sorozatában a szlovéniai magyarság kulturális intézménye, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet. Az előadások helyszíne ezúttal is az idén fennállása húszéves jubileumát ünneplő lendvai Városi Színház- és Hangversenyterem lesz.

Gyuricza Ferenc

A 2024/25-ös évad a Funny Money című vígjátékkal kezdődik

Forrás: Bánfalvy Stúdió

A magyar nyelvű bérletes színházi sorozat megszervezését nemcsak a kulturális élményszerzés miatt tekinti kiemelt feladatának az intézmény, annak az anyanyelvápolásban, valamint az identitástudat megőrzésében is fontos szerepet tulajdonítanak a Muravidéken. A kínálatot ezért minden évben úgy állítják össze, hogy abban magyar szerzők művei, a hazai színháztörténet kiemelkedő darabjai, illetve a nemzeti hagyományokhoz kapcsolódó előadások egyaránt helyet kapjanak. A program másik célja a szórakoztatás, így a nézői igényeknek megfelelően vígjátékok, bohózatok, vagy zenés művek is részét képezik a sorozatnak.

Az új évad nyitó programjaként, szeptember 23-án rögtön egy könnyed előadást láthat a közönség, a budapesti Bánfalvy Stúdió az egyik legsikeresebb kortárs színházi szerző, az angol Ray Cooney egyik ismert bohózatát, a Funny Money című vígjáték magyar viszonyokra adaptált változatát hozza el a Muravidékre, parádés szereposztással. A nézők mások mellett Tihanyi-Tóth Csabát, Varga Izát, Hujber Ferencet és Ganxsta Zoleet láthatják a színpadon. Közös történetük a bohózatok klasszikus elemére, egy elcserélt táskára alapozva kezd egyre bonyolultabbá válni, mígnem a végére minden jóra fordul.

Jövő év elején Shakespeare színművet is bemutatnak Lendván
Forrás: Turay Ida Színház

Októberben a Liliom Teátrum érkezik Lendvára a Hőhullám című zenés vígjátékkal. A történet szerint négy különböző karakterű barátnő találkozik egy spanyol tengerpartra tartó vonaton, hogy fiatalkori kalandjaik felidézésével megszabaduljanak a mindennapok problémáitól, és egyben kiélvezzék a nyári szabadságukat is. Mindannyian az ötvenes éveikben járnak, így a forró andalúz vidéken nemcsak a meleggel, hanem saját hőhullámaikkal is meg kell küzdeniük. 

Novemberre a fővárosi József Attila Színház előadásában egy katartikus erejű, romantikus drámát ajánlj a színházkedvelők számára a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet. A Márai Sándor által írt Kaland egy szenvedélyes szerelmi és karriertörténet, amely a két világháború közötti Magyarország társadalmi viszonyait mutatja be, de a benne ábrázolt élethazugságokkal kikövezett boldogságkeresés akár napjainkban is játszódhatna. A Kaland főszereplői Quintus Konrád és Kovalik Ágnes lesznek. 

A Jászai Mari-díjas Tasnádi Csaba által rendezett A makrancos hölgy című klasszikus Shakespeare vígjátékot 2025 elején mutatja be Lendván a Turay Ida Színház társulata, februárban a Veres1 Színház társulata érkezik Agatha Christie Az egérfogó című krimijének színpadi változatával, míg a márciusi záró előadáson a Sissi, a magyar királyné című Huszka Jenő nagyoperettet láthatja a közönség a Monarchia Operett társulat jóvoltából. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában