Zaol podcast

2023.08.26. 09:00

Kiváló minőségű a zalai kínálat – helyi szakemberekkel kampányolunk a mézfogyasztás mellett (1. rész)

Szalay Balázs

A magyarok kevés hazai portékát vesznek, így még a tavalyi mézekből is van a raktárakban

Fotó: Fehér Gábor

Bár idén komoly problémákat okozott a fagy és a tavaszi változékony időjárás, nincs gond a zalai méhészek által előállított termékek minőségével. A mennyiséggel már annál inkább, hiszen elég változóan alakul a termelők hozama. A hűvös idő mellett a sok eső és a gyakori viharos légmozgás okozott gondot, a repcéből például sokan alig tudtak pörgetni.

Nem látja túl rózsásnak az ágazat helyzetét Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke, aki szerint óriási gondot okoz az Európát elárasztó hamis méz. A szakember arra is rámutat, a magyarok kevés hazai portékát vesznek, így még a tavalyi mézekből is van a raktárakban.

Mayer Rudolf méhész szintén nagy problémának látja, hogy a külföldről behozott termékek lenyomják az árakat. Az évtizedek óta az ágazatban tevékenykedő szakember azt mondja, a kollégáknak nem lesz egyszerű megtalálni a saját útjukat, de hosszabb távon a legalább 100 családos méhészeteknek jobb esélyeik lesznek, mint hobbiméhész társaiknak.

A Zaol-podcast „mézédes” sorozatának első epizódjában a hazai piac alakulása mellett szólunk az idei termésről és hozzuk egy méhészeti konferencia előzetesét is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában