Zaol podcast

2024.08.24. 11:00

„Az emberek szórakozni járnak a moziba, tragédiának ott az élet…”

Immár 14. alkalommal rendezik meg a Bujtor István Filmfesztivált – s most első ízben Keszthelyen. Csütörtöktől vasárnapig Ötvös Csöpi-mozikat láthat a publikum sztárvendégek társaságában, illetve a hivatalos versenyprogramba bekerült 85 alkotás közül 64 filmet nézhetnek meg négy napon át a filmrajongók a Balaton Színház két termében.

Péter B. Árpád

Lutter Imre a fesztivál egyik díszvendégét, Kern Andrást is kísérte a vörös szőnyegen

Fotó: Belovári András

Lutter Imre fesztiváligazgató a Zaol-podcast friss beszélgetésében hozzátette, a mozis élmények mellett is gazdag a program, hiszen például veteránautókat vehet szemügyre a publikum, illetve két kiállítás várja az érdeklődőket.

Lutter Imre a Dave Gould-emlékkiállítás pénteki megnyitóján, mögötte Manninger Jenő, Keszthely polgármestere
Fotó: Belovári András

Az egyik a világ egyik legnagyobb filmgyártó vállalata, az MGM táncigazgatójaként tevékenykedett Guttmann Dezsőre, vagyis Dave Gouldra emlékezik születésének 125. évfodulóján, egy másik teremben pedig a Bujtor István emlékkiállítás várja a rajongókat, akik láthatják például Sándor Mátyás kalapját, a Pogány Madonna és a Hamis a baba szobrát, filmek eredeti forgatókönyveit, sőt: Kardos doktor irodáját is.

Lutter Imre elmondta, a zenei programsor is gazdag és színes, a vendégek pedig Bujtor István és Bud Spencer kedvenc ételeit is megkóstolhatják a fesztivállal együttműködő keszthelyi éttermekben.

– Bujtor István úgy tartotta: az emberek szórakozni járnak a moziba, tragédiának ott az élet. Ennek jegyében pedig olyan filmeket alkotott, amely az igényes kikapcsolódást szolgálták. Emellett gazdag és szövetes életművet hagyott ránk, amelyben a klasszikus Ötvös Csöpi-alkotások mellett művészfilmek és nagy alakítások, továbbá színházi szerepek és forgatókönyvírói, illetve produceri munkák egész sora idézi fel máig az alakját, személyiségét, tehetségét – fogalmazott Lutter Imre, hozzátéve: kétségkívül egy polihisztorról van szó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában